Σάββατο 7 Γενάρη 2012 - Κυριακή 8 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγάπη, έρωτας ... προδοσία

Στο θέατρο «Σημείο» παρουσιάζεται το έργο του Χάρολντ Πίντερ «Προδοσία». Σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Γεράσιμος Δεστούνης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος.

«Ο Χάρολντ Πίντερ» - σημειώνει ο Νίκος Διαμαντής - «θεωρείται γενικά ως ο κύριος εκπρόσωπος του βρετανικού δράματος κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Το ότι θεωρείται ένας σύγχρονος κλασικός αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το όνομά του χρησιμοποιείται συχνά με τη μορφή επιθέτου (Πιντερικός) για να περιγράψει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ένα ξεχωριστό περιβάλλον μέσα στο θεατρικό δράμα. Το θέατρο του Πίντερ στα βασικά στοιχεία του: Ενας περίκλειστος χώρος και ένας απρόβλεπτος διάλογος, όπου οι άνθρωποι είναι στο έλεος ο ένας του άλλου και όπου η προσποίηση θρυμματίζεται. Με ελάχιστη πλοκή, το δράμα προκύπτει από την πάλη για την εξουσία, αλλά και την απόκρυψη - και - επιδίωξη της συνομιλίας. Το θέατρο του Πίντερ θεωρήθηκε αρχικά ως παραλλαγή του "θεάτρου του παραλόγου", αλλά αργότερα χαρακτηρίστηκε, πιο ταιριαστά, ως "κωμωδία της απειλής", με ένα ύφος διά του οποίου ο συγγραφέας μας επιτρέπει να αφουγκραστούμε το παιχνίδι της κυριαρχίας και της υποβολής που κρύβεται στις πιο εγκόσμιες συνομιλίες. Σε ένα χαρακτηριστικό θεατρικό έργο του Πίντερ συναντάμε ανθρώπους που προφυλάσσουν τον εαυτό τους απέναντι στην παρείσφρηση του ξένου ή απέναντι στις ίδιες τους τις παρορμήσεις με την περιχαράκωσή τους σε μια μειωμένη και ελεγχόμενη ύπαρξη».

Η «Προδοσία» (1978) είναι μια ιστορία που εξελίσσεται κρυφά, παράνομα και παράλληλα με την καθημερινότητα των ηρώων. Το έργο περιγράφει τη σχέση τριών ανθρώπων. «Μια σχέση» - σημειώνει ο Ν. Διαμαντής - «που ξεκινάει από το δυνατό τέλος της σχέσης και τελειώνει με την αρχή της σχέσης. Ξεκινάει με τα πρόσωπα αιωρούμενα, γεμάτα αμφιβολίες και τελειώνει επτά χρόνια νωρίτερα, σ' ένα δωμάτιο, γεμάτα πάθος, έτοιμα να παραδοθούν στον έρωτα. Αγάπη, έρωτας και απιστία. Αυτά είναι τα μοτίβα της "Προδοσίας". Το έργο ασχολείται με ένα μεγάλο θέμα. Αν γνώριζες ότι μια κίνησή σου θα 'ταν μοιραία για τη ζωή σου, θα εξακολουθούσες να θέλεις να την κάνεις. Η "ΠΡΟΔΟΣΙΑ" αναρωτιέται τι δε λένε οι άνθρωποι, τι δεν μπορούν να πουν και τι επιλέγουν να πουν ο ένας στον άλλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ