Σάββατο 7 Γενάρη 2012 - Κυριακή 8 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΛΑΒΑ ΠΟΛΟΥΝΙΝ
Διάσημος «ποιητής» της μιμικής τέχνης

Ονομάζεται Slava Polunin (Σλάβα Πολούνιν). Γεννήθηκε σε μια μικρή επαρχία στη Σοβιετική Δημοκρατία της Ρωσίας, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Από παιδάκι έπλαθε ιστορίες κι έχτιζε δεντρόσπιτα από χιόνι. Ονειρευόταν να γίνει κλόουν. Δεκαεπτάχρονος γράφτηκε σε σχολή μίμων, στο Λένινγκραντ. Πρότυπά του οι Τσάρλι Τσάπλιν, Μαρσέλ Μαρσό και Ενγκιμπάροβ. Εγινε κλόουν. Σπουδαίος. Το ταλέντο του, στηριγμένο από το σοσιαλιστικό καθεστώς, ανθοφόρησε. Το 1968 ίδρυσε το θέατρο «Licedei», βγάζοντας τους κλόουν από το τσίρκο στους δρόμους. Η φήμη του εξαπλώθηκε στο εξωτερικό. Tο 1988 παρουσίασε στο Λονδίνο τρεις σκηνικές δημιουργίες του. Το 1987, με μια ομάδα 150 κλόουν, έκανε μια εξάμηνη περιοδεία σε μεγάλες πρωτεύουσες της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης, σε μια πομπή με τίτλο «The Mir Caravan» («Καραβάνι της Ειρήνης»). Πέντε χρόνια αργότερα, συγκέντρωσε τις καλύτερες στιγμές του ρεπερτορίου του σε μια παράσταση, με τίτλο «SNOWSHOW» (παλαιότερα τιτλοφορούνταν «Yellow»), που θριάμβευσε στο Λονδίνο και κέρδισε το βραβείο «Time Out». Ακολούθησε περιοδεία στις ΗΠΑ, με μια παράστασή του - σε παραγωγή του διεθνούς φήμης θεάτρου «Cirque du Soleil» - με τίτλο «Alegria». Η παράσταση, που περιλάμβανε και αποσπάσματα του «SNOWSHOW», παίχθηκε και στο λονδρέζικο «Οld Vic».


Ο Σλάβα Πολούνιν διετέλεσε επί πολλά χρόνια δάσκαλος πολλών κλόουν, στην πατρίδα του και όχι μόνο. Αρκετοί μαθητές του «μπόλιασαν» με τη διδασκαλία του τις δικές τους σχολές, ομάδες και συνεργασίες με το «Τσίρκο του Ηλιου» και άλλους παρόμοιους θιάσους. Ο Πολούνιν είναι δημιουργός: Της «Ακαδημίας των Ανοήτων» (παραμένει επίτιμος πρόεδρός της), 30 και πλέον παραστάσεων, του πρώτου Ρωσικού Φεστιβάλ Παντομίμας (1982), του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Παντομίμας Ρωσίας (1985), του «Licedei» (του πρώτου Ρωσικού Φεστιβάλ Δρόμου), του πρώτου Φεστιβάλ Κλόουν (1988), του πρώτου Καρναβαλιού Αγίας Πετρούπολης (1992), του «Crazy Women» (του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Γυναικών Κλόουν, 1993) και διαφόρων άλλων θεαμάτων (λ.χ. «Dram Cimphony», «Ship of Fools», «Paυrade of Carnivals», «Clowns of XX Century», «Three carnivals»).

Ο Πολούνιν έχει στο ενεργητικό του πολλά βραβεία. Βραβείο «Λαϊκού Καλλιτέχνη» της ΕΣΣΔ. «Χρυσή Μύτη» του Διεθνούς Φεστιβάλ Γελωτοποιών (1995). Βραβείο «Γκέραλντ Ανγκελ». Διεθνές βραβείο «Λόρενς Ολιβιέ» (1998). Το ρωσικό βραβείο «Θρίαμβος».

Γενικά στις δημιουργίες του Πολούνιν συμπλέουν φαντασία και πραγματικότητα, γέλιο και δάκρυ, φιλοσοφία και ποίηση, μοναξιά και αγάπη, θλίψη και τρυφερότητα. Ολα μαζί σπάνε τον «τοίχο» της ασυνεννοησίας, της ανυπομονησίας και της αδιαφορίας, και ταξιδεύουν τους θεατές στο χαμένο κόσμο των παιδικών ονείρων, γεμίζοντας την ψυχή του κοινού με ευφορία, συναισθήματα χαράς, νοσταλγίας, μελαγχολίας. Ο θεατής βλέπει ένα θέαμα «μαγικό», όπου μαζί με τους ηθοποιούς συμμετέχουν ενεργά και οι θεατές. Μια παράσταση παραμυθιού και ονείρου, την οποία ο Πολούνιν χαρακτηρίζει «θέατρο της ελπίδας και του ονείρου, της μελαγχολίας και της μοναξιάς, της απώλειας και της απογοήτευσης». Μια παράσταση «μέσα από την πλοκή της τραγωδίας και της κωμωδίας, του απίθανου και της αφέλειας, της σκληρότητας και της τρυφερότητας», όπως λέει.

Σήμερα, ο Σλάβα Πολούνιν, κόντρα στα γηρατειά και τα άσπρα του μαλλιά, πιστεύοντας στη ζωή, παραμένει παιδί και με τις δημιουργίες του - ιδιαίτερα με το «Snowshow» - προσφέρει αισθητική απόλαυση στους θεατές, που μετριούνται σε πάνω από 10 εκατομμύρια, σε 25 χώρες του κόσμου. Ο Πολούνιν καταφέρνει να σφραγίσει» το θέατρο των κλόουν στον 21ο αιώνα και με νέες παραστάσεις του. Πρόσφατα παρουσίασε στην Ευρώπη την παράσταση «Diabolo» και προετοιμάζει τις παραστάσεις «Baden-Baden», «Schisok» και «Πλοίο των τρελών».

Συναρπαστική «Χιονο-παράσταση»

Το «SNOWSHOW» - που, όπως όλα τα έργα του Σλάβα, είναι μια παράσταση που εξελίσσεται συνεχώς, περιλαμβάνοντας νέες ιδέες και νέα ευρήματα - θα παρουσιαστεί στο «Παλλάς», από 1 έως 12 Φλεβάρη. Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή που «στηρίζεται» στην προσομοίωση μιας απίστευτα αληθοφανούς χιονοθύελλας. Στο χειμωνιάτικο σκηνικό τεράστιες χιονόμπαλες θα «κατακλύσουν» την αίθουσα του «Παλλάς», ενώ πιγκουίνοι θα επιδίδονται σε παιχνίδια, γιγάντιοι ιστοί αράχνης θα τυλίγουν το θέατρο και λαμπερά ουράνια σώματα θα φωτίζουν τη σκηνή. Ολα αυτά συνθέτουν την πιο διάσημη, σήμερα, παράσταση μιμικής.

Πρωταγωνιστής της ο κίτρινος κλόουν, ο Σλάβα, ο οποίος, απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των ανθρώπων, αποφασίζει να εγκαταλείψει την πόλη και να καταφύγει στην Ανταρκτική. Κι εκεί, όμως, δεν είναι μόνος, αφού η Ανταρκτική είναι μια ζωντανή γωνιά της Γης με μπόλικους μόνιμους «κατοίκους»... Η παράσταση συναρπάζει όταν πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού, υπό τους ήχους συνθέσεων του Μπετόβεν, των «Καρμίνα Μπουράνα», αλλά και μελωδιών του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Το σκηνικό γρήγορα μετατρέπεται σε χιονισμένο τοπίο και ο πανίσχυρος αέρας που φυσάει «ξετρελαίνει» τους θεατές.

«Η καρδιά σου χτυπάει δυνατά, χαρούμενα, απ' την πρώτη στιγμή, μόλις μπεις στην αίθουσα. Το απολαυστικό αυτό θέαμα ανάβει τη φλόγα της φαντασίας. Αν ήμουν υπεύθυνος "εξόδου" όλων των μικρών και μεγάλων παιδιών του κόσμου, από 7 έως 97 ετών, αυτό και μόνον αυτό θα ήταν το σόου που θα επέλεγα», έγραψε το «TIME» γι' αυτή την παράσταση του «καλύτερου κλόουν στον κόσμο».

Διθυράμβους έχει γράψει και ο «Guardian», γι' αυτή την παράσταση «ανεπανάληπτης τέχνης άλλης διάστασης, τέχνης από άλλον πλανήτη», θεωρώντας «ανθρώπινο δικαίωμα» το να την απολαύσει κάθε άνθρωπος, «έστω και μια φορά στη ζωή του». Η γαλλική εφημερίδα «Μonde» έχει χαρακτηρίσει την παράσταση «ταξίδι στον τόπο όπου παίρνει σάρκα και οστά η λαχτάρα για ανθρώπινη επικοινωνία, έκφραση αγάπης, αλληλεγγύης και συντροφικότητας».

Πρωταγωνιστές της παράστασης είναι οι: Ρόμπερτ Σάραλπ - από τα σημαντικότερα μέλη της ομάδας του Σλάβα. Ντέρεκ Σκοτ - κωμικός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Τζεφ Τζόνσον (σπούδασε Φυσικές Επιστήμες και Λογοτεχνία, αλλά τον κέρδισε το θέατρο). Σπένσερ Τσάντλε, ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κινηματογραφιστής, πιανίστας, συνθέτης, δημιουργός κινούμενων σχεδίων, ζωγράφος, γλωσσολόγος, κλόουν. Ρίτσαρντ Κρόουφορντ, ιδρυτικό μέλος του διεθνώς αναγνωρισμένου θιάσου «The Flying Machine», σκηνοθέτης. Καΐλα Φελ, πρώην πρωταθλήτρια γυμναστικής, χορεύτρια, με θεατρικές σπουδές. Ολεγκ Λουγκοβσκόι, κλόουν-μίμος, που ξεκίνησε, το 1986, από το μυθικό θέατρο «Ilkhom» της Τασκένδης, σκηνοθέτης, ηθοποιός. Νικολάι Τερέντιεβ, ένας από τους «καλύτερους τενόρους μεταξύ των κλόουν και ο καλύτερος κλόουν μεταξύ των τενόρων». Γεννημένος το 1945, ξεκίνησε την καριέρα του στο Λένινγκραντ ως καθηγητής ξιφασκίας. Το 1968 συνάντησε τον Πολούνιν, με τον οποίο συνεργάστηκε επί 25 χρόνια ως μίμος και κλόουν, ενώ ξανασυνεργάζεται μαζί του από το 2003.

Προπώληση εισιτηρίων στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5, στα βιβλιοπωλεία «Pablic», Παπασωτηρίου, «Ιανός» και στο www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com. Τιμές εισιτηρίων 30 - 70 ευρώ. Εκπτωση 30% σε φοιτητικά - παιδικά.


Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ