Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

Νέο πειθαρχικό δίκαιο προωθεί η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππας. Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου με το νομοσχέδιο γίνεται «για πρώτη φορά σαφής καταγραφή και αναφορά πειθαρχικών παραπτωμάτων, γεγονός που διασφαλίζει το δημόσιο υπάλληλο από αυθαίρετες κρίσεις».

Στην πραγματικότητα, με το νομοσχέδιο, θα υπάρχει ένας ασφυκτικός πειθαρχικό έλεγχος των δημοσίων υπαλλήλων ακόμη και σε ζητήματα που άπτονται της συνείδησής τους και του ευρύτερου πολιτικού τους φρονήματος. Το νομοσχέδιο διατηρεί τη διάταξη του προηγούμενου πειθαρχικού δικαίου που θεωρεί πειθαρχικό παράπτωμα «πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία». Η γενικότητα αυτής της διάταξης ουσιαστικά απαγορεύει στο δημόσιο υπάλληλο να έχει γνώμη για το Σύνταγμα και μπορεί να τον οδηγήσει σε πειθαρχική δίωξη επειδή επιθυμεί και επιδιώκει την αλλαγή του ισχύοντος Συντάγματος ή αρνείται να υποστηρίζει την έννοια της Πατρίδας και της Δημοκρατίας με τον τρόπο που την εννοεί η κυρίαρχη ιδεολογία. Πολύ περισσότερο, του απαγορεύει να αγωνίζεται και να πιστεύει σε μια άλλου τύπου Δημοκρατία από τη σημερινή.

Ακόμα, επιβάλλει τον έλεγχο της συμπεριφοράς του υπαλλήλου και εκτός υπηρεσίας, κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί διαφορετικά, παρά μόνο με μεθόδους χαφιεδισμού. Στην ουσία, η υπόλοιπη κοινωνία καλείται να ελέγχει τους δημόσιους υπάλληλους για τη συμπεριφορά τους εκτός υπηρεσίας και να ενημερώνει αρμοδίως... Παραπτώματα, επίσης, θεωρούνται η παραβίαση της εχεμύθειας, η απείθεια, η, με οποιονδήποτε τρόπο, άσκηση κριτικής στις πράξης της προϊστάμενης αρχής, η μη τήρηση του ωραρίου. Ετσι το νομοσχέδιο διαμορφώνει το πρότυπου ενός δημοσίου υπαλλήλου πειθήνιου και άβουλου, ευκολοχειραγώγητου και ευάλωτου στις διαθέσεις των ανωτέρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ