Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Νέο λουτρό αίματος

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μακελειό προκάλεσε βομβιστική επίθεση, το Σάββατο, σε συνοικία της πόλης Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί σιίτες λόγω της θρησκευτικής γιορτής Αρμπαγίν. Από τη βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 91. Νέα βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε χτες, στο βορρά του Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη, είχε και πάλι ως στόχο σιίτες. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 15.

Οι επιθέσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε αυτές της περασμένης βδομάδας, όπου συνολικά σκοτώθηκαν περισσότεροι από 70 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους και πάλι σιίτες. Είναι προφανές ότι όποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές επιδιώκει να αναμοχλεύσει τη σεχταριστική ένταση που πυροδοτήθηκε από την κατοχή και στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους το 2006 - 2007, διχάζοντας τον ιρακινό λαό και προκαλώντας μεγάλες εσωτερικές μετακινήσεις πληθυσμών.

Αν μη τι άλλο, οι επιθέσεις αυτές οξύνουν περαιτέρω την ήδη τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί λόγω της σφοδρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον σιίτη πρωθυπουργό Μάλικι και στον σουνίτη αντιπρόεδρο Χασεμί, με τον πρώτο να κατηγορεί το δεύτερο για δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων. Παράλληλα, η πολιτική αυτή ένταση τροφοδοτεί τέτοιου είδους σεχταριστικές επιθέσεις.

  • Αλλεπάλληλες συλλήψεις αλλοδαπών συνεργατών της αμερικανικής πρεσβείας σε διάφορους τομείς, από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας μέχρι εταιρείας κατασκευών, υποστηρίζει ότι γίνονται, τις τελευταίες βδομάδες, από τις ιρακινές αρχές η αμερικανική εφημερίδα «Νιού Γιορκ Τάιμς». Στις περισσότερες περιπτώσεις, υποστηρίζει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγή από εταιρεία και όχι διπλωματική, ως αιτία καταγράφονται τα έγγραφα των συλληφθέντων (διαβατήρια, άδειες εισόδου και παραμονής στη χώρα), τα οποία είτε έχουν λήξει είτε χαρακτηρίζονται «προβληματικά». Στόχος, καταλήγει το ρεπορτάζ, φαίνεται ότι είναι η απέλαση των συλληφθέντων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ