Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπογράφηκε κανονισμός προσεισμικής ενίσχυσης κτιρίων

Υπογράφηκε, ύστερα από μια δεκαετία μελετών, διαβουλεύσεων και καθυστερήσεων, από τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Μαγκριώτη, ο νέος Κανονισμός Επισκευών - Ενισχύσεων (ΚΑΝΕΠΕ) και θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ. Ο συγκεκριμένος κανονισμός θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία από τη σεισμική δραστηριότητα. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, αφού η ενίσχυση των κτιρίων είναι ατομική υπόθεση και δεν οργανώνεται και υλοποιείται από το κράτος. Ετσι, αν κάποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα δεν μπορεί να προστατευθεί από τη σεισμική δραστηριότητα. Να, γιατί έχουν ιδιαίτερη σημασία τα προγράμματα λαϊκής στέγης που θα γίνονται με ευθύνη του κράτους για να έχουν στέγη και μάλιστα ασφαλή οι εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Με το νέο Κανονισμό καθορίζονται για πρώτη φορά τα θέματα προσεισμικής ενίσχυσης υφισταμένων κτιρίων με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, με επιστημονικό, ασφαλή και οικονομικό τρόπο, προσαρμοσμένο στους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς (Ευρωκώδικες).

Η θεσμοθέτηση του Κανονισμού Επισκευών - Ενισχύσεων μπορεί να βοηθήσει την ανάγκη για αντισεισμική θωράκιση του παλιότερου κτιριακού αποθέματος της χώρας που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με παρωχημένους αντισεισμικούς κανονισμούς (προ του 1985) ή ακόμη και χωρίς αντισεισμικούς κανονισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ