Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξαρθρώθηκαν κυκλώματα τοκογλυφίας

Ολοκληρώθηκε χτες η αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την εξάρθρωση τεσσάρων πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία 53 άτομα, από τα οποία τα πέντε φέρονται ως αρχηγικά στελέχη και 48 ως κύρια και περιφερειακά μέλη των εγκληματικών οργανώσεων.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται επιχειρηματίες, ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, δύο τραπεζικά στελέχη και πρώην τραπεζικό στέλεχος, τραπεζικός υπάλληλος, δύο δικηγόροι, εν ενεργεία και απότακτος αστυνομικός, δημοσιογράφος, γιατρός κι ένας υπάλληλος ΠΑΕ. Ολοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στην κύρια ανάκριση.

Ειδικότερα, η πρώτη σπείρα συγκροτήθηκε και δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τα τέλη του 2003, με την καθοδήγηση και εποπτεία 58χρονου ημεδαπού επιχειρηματία. Κύριο αντικείμενο της οργάνωσης ήταν οι συνάψεις δανείων με επιτόκιο τοκογλυφικού δανεισμού, που κυμαινόταν μεταξύ 5% ως 15% μηνιαία.

Η οργάνωση διέθετε 12 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, απότακτο αστυνομικό, δημοσιογράφο και δύο τραπεζικά στελέχη. Αλλα από τα μέλη, μέσω εκβιασμών, επέβλεπαν την τήρηση των συμφωνηθέντων και τη διαδικασία είσπραξης των ποσών, ενώ άλλα παρείχαν στην οργάνωση οικονομικές και άλλες πληροφορίες.

Υπολογίζεται ότι το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2004-2011 υπερβαίνει τα 40.000.000 ευρώ. Τα χρηματικά ποσά από τον τοκογλυφικό δανεισμό τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, που εξασφάλιζαν με χρηματική αμοιβή. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της γενικής διεύθυνσης πληροφορικής του ΟΠΑΠ, κατά το διάστημα 2005-2010, ο αρχηγός της οργάνωσης εξαργύρωσε 2.032 κερδισμένα δελτία, από τα οποία αποκόμισε πάνω από 5.000.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ