Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εκκίνηση για τις προεδρικές εκλογές

Οπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας, μόλις 5 θα είναι οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Ρωσίας, στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 4 Μάρτη. Πρόκειται για τον σημερινό πρωθυπουργό Β. Πούτιν, που εκπροσωπεί το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» και τους αρχηγούς των άλλων 3 κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ρωσικό κοινοβούλιο: ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Σ. Μιρόνοφ, Πρόεδρος του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία» και Βλ. Ζιρινόφσκι, Πρόεδρος του «Φιλελεύθερου - δημοκρατικού κόμματος». Επίσης θα λάβει μέρος ο εκατομμυριούχος και επικεφαλής του μη κοινοβουλευτικού κόμματος «Δεξιά υπόθεση», Μ. Πρόχοροφ, ο οποίος ήταν ο μόνος που μπόρεσε να περάσει τη «δοκιμασία» της συλλογής 2 εκατομμυρίων υπογραφών υποστήριξης της υποψηφιότητάς του, μέσα σε διάστημα 3 εβδομάδων. Οπως ο ίδιος δημόσια δήλωσε κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο χωρίς το χρήμα που διέθεσε για να καταφέρει να συλλέξει αυτές τις υπογραφές.

Στο μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα το προεκλογικό πρόγραμμα του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Προέδρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που προβλέπει τη συγκρότηση πολυκομματικής κυβέρνησης «λαϊκής εμπιστοσύνης» με βασικά χαρακτηριστικά την καταπολέμηση της φτώχειας, την αναδιανομή του πλούτου, μέσω της ενίσχυσης του κρατικού τομέα της οικονομίας, χωρίς τη ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας.

Σ' ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική στο πρόγραμμα υπογραμμίζεται πως μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ συντελείται ένα νέο ξαναμοίρασμα του κόσμου και βρίσκεται σε εξέλιξη η αρπαγή των φυσικών πόρων και των αγορών με την επιβολή φιλοδυτικών καθεστώτων. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ πραγματοποιούν «κατακτητικούς πολέμους» και εκπονούν σχέδια, όπως αυτό της «Μεγάλης Μέσης Ανατολής», με στόχο την εδραίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους. Στο πρόγραμμα του Γκ. Ζιουγκάνοφ δεν υπάρχει αναφορά στον ιμπεριαλισμό, αλλά στην επιθετικότητα και στις επιβουλές των ΗΠΑ και προβάλλεται ως «αντιστάθμισμα» η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ρωσίας, η συγκρότηση του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας, Καζαχστάν και Ουκρανίας και η ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ, για τη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου, που θα περιορίσει την επιρροή του ΝΑΤΟ.


Ι. Π. - Ε. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ