Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Το νερό φτάνει... για κυβερνητικές γαργάρες

Ελλειψη νερού στην Καρδίτσα και έλλειψη κυβερνητικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα

Τον επαπειλούμενο κίνδυνο να υποστούν φέτος οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας τεράστια οικονομική ζημιά λόγω έλλειψης νερού γνωστοποίησε χτες στον υπουργό Γεωργίας το Συντονιστικό Οργανο Ανάπτυξης του Νομού Καρδίτσας και η Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας.

Στη συνάντηση, που έγινε στο υπουργείο Γεωργίας, δόθηκε υπόμνημα στον Γ. Ανωμερίτη και του ζητήθηκε η λήψη άμεσων μέτρων ώστε να μην καταστραφούν οι αγροτικές καλλιέργειες το καλοκαίρι, αφού η λίμνη Πλαστήρα έχει ελάχιστα αποθέματα και το νερό δε θα φτάσει να αρδευτεί ούτε ο κάμπος της Καρδίτσας. Σε διαφορετική περίπτωση, τονίστηκε, να διασφαλιστεί η αποζημίωση των αγροτών, που λόγω της έλλειψης νερού δε θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν ή θα χάσουν την παραγωγή τους. Επίσης αναφέρθηκε στον Γ. Ανωμερίτη ότι ενδεχόμενη «αφαίμαξη» της λίμνης Πλαστήρα θα επιφέρει διατάραξη του οικολογικού συστήματος της περιοχής και πως διατρέχει κίνδυνο και η ύδρευση των κατοίκων. Του επισημάνθηκε ακόμα η έλλειψη των απαραίτητων έργων υποδομής και οι καθυστερήσεις στα έργα του Σμοκώβου, καθώς και το θέμα της εκτροπής του Αχελώου.

Ο υπουργός Γεωργίας επί της ουσίας δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση και δεν έδειξε να συμπάσχει με την αγωνία των αγροτών της Καρδίτσας και ολόκληρου του θεσσαλικού κάμπου. Οι αγρότες της Θεσσαλίας βρίσκονται λίγο πριν τη νέα καλλιεργητική περίοδο και λόγω της υπαρκτής έλλειψης νερού βρίσκονται χωρίς δική τους ευθύνη προ αδιεξόδου. Και σε κάθε περίπτωση είτε δεν μπορέσουν να καλλιεργήσουν, είτε καλλιεργήσουν και «καεί» η παραγωγή, θα αντιμετωπίσουν έντονο πρόβλημα επιβίωσης. Το παραπάνω θέμα τέθηκε με επιμονή στον υπουργό Γεωργίας, αλλά απάντηση δε δόθηκε στα μέλη της αντιπροσωπείας από την Καρδίτσα. Οπως έγινε γνωστό, ο Γ. Ανωμερίτης είπε ότι θα σταλούν επί τόπου στο Σμόκωβο οι γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων για να εκτιμήσουν την κατάσταση και το κόστος των απαιτούμενων έργων. Και μιλώντας σε μια αντιπροσωπεία από την Καρδίτσα ανέφερε ότι θα γίνουν κάποια μικρά φράγματα στο Νομό Λάρισας...

Μετά το τέλος της συνάντησης στο υπουργείο Γεωργίας, ο Βαγγέλης Μπούτας, νομαρχιακός σύμβουλος και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας δήλωσε: «Η κυβέρνηση και η πολιτική της φέρουν ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος από την έλλειψη νερού για τους αγρότες της Καρδίτσας, αλλά και ολόκληρου του θεσσαλικού κάμπου. Η έλλειψη έργων υποδομής για να μαζεύεται το νερό όταν δε χρειάζεται και να χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται, είναι εμφανής και αποκτά αυτή την περίοδο δραματικές διαστάσεις για τους αγρότες. Υπάρχει άμεση ανάγκη να χρηματοδοτηθούν και να ολοκληρωθούν ταχύτατα τα μικρά και μεγάλα έργα όπως Σμόκωβο, Αχελώος και άλλα. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να πιέσουν αγωνιστικά και οι αγρότες, οι οποίοι κάτω από τις συνθήκες που διαμορφώνονται φέτος πρέπει να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ