Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ
Συνεχίζεται η πτωτική πορεία της ζήτησης

Πτωτικές τάσεις εξακολουθεί να παρουσιάζει η συνολική εγχώρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με κλαδική έρευνα της ICAP που αφορά το 2010, στοιχεία της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χτες. Η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η αγορά αλκοολούχων ποτών συνδέεται άμεσα με την τιμή τους και με το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων. Η εγχώρια παραγωγή αφορά κυρίως το ούζο, το τσίπουρο, τα λικέρ και το μπράντι, ενώ είναι φανερές οι διαφορές ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρότερες παραγωγικές μονάδες με βιοτεχνικό χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται περισσότερο στην παραγωγή ούζου, με τις πρώτες να υπερέχουν στον τρόπο οργάνωσης και παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και στο δίκτυο διανομής. Οι εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου επικεντρώνουν κυρίως στο ούζο, ενώ στις εισαγωγές κυριαρχούν κάποιες μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις θυγατρικές πολυεθνικών, με πανελλαδικά δίκτυα διανομής που διαθέτουν τόσο τα προϊόντα των ίδιων των πολυεθνικών όσο και προϊόντα άλλων επιχειρήσεων του κλάδου. Το μεγαλύτερο, δε, μέρος των εισαγωγών προέρχεται από χώρες της ΕΕ.

Οσον αφορά την εξέλιξη της εγχώριας κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε ποσότητα, το 2010 σε σχέση με το 2009, εμφανίζει μείωση κατά 8%. Στο σύνολο της αγοράς το ουίσκι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος με μερίδιο αγοράς 42% το 2010. Ακολουθεί το ούζο με ποσοστό 23%, η βότκα με αρκετά μικρότερη ζήτηση και τα λικέρ και τα μπράντι, ενώ τη μικρότερη ζήτηση μεταξύ των αλκοολούχων έχει το ρούμι και το τζιν. Συνέχιση της πτωτικής πορείας της ζήτησης αναμένεται και για το 2011 και το 2012 σε ποσοστό γύρω στο 5%.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα 19 παραγωγικών εταιρειών που επεξεργάστηκε η ICAP, για την περίοδο 2009 - 2010 προκύπτει μείωση των συνολικών πωλήσεων κατά 2,2% και αύξηση των καθαρών κερδών κατά 6,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ