Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
«Πυθία» για την καταλληλότητα των προϊόντων

Θύματα της ασυδοσίας του κεφαλαίου μικροπαραγωγοί αγροτικών προϊόντων και εργαζόμενοι καταναλωτές

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για την ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων (καρότα, πατάτες και κρεμμύδια) όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε βαρέα μέταλλα (μόλυβδο, κάδμιο, νικέλιο και χρώμιο) με επίκεντρο την παραγωγή στην περιοχή της Βοιωτίας, όπου η επικίνδυνη και ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική δράση των βιομηχανιών έχει μολύνει τον Ασωπό ποταμό.

Παραγωγοί και εργαζόμενοι καταναλωτές βρίσκονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της ασυδοσίας που έχουν εξασφαλίσει οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, οι οποίοι μπροστά στο κέρδος των επιχειρήσεών τους όχι απλά δεν υπολογίζουν τίποτα, αλλά με τον πλέον προκλητικό τρόπο μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, αδιαφορώντας για τη δημόσια Υγεία.

Την ίδια στιγμή, οι επιτήδειοι κερδοσκόποι του κυκλώματος διακίνησης των οπωροκηπευτικών εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το υπαρκτό πρόβλημα της χρόνιας ρύπανσης του ποταμού προκειμένου να πετσοκόψουν ακόμα περισσότερο τις τιμές στις οποίες αναγκάζονται να πουλήσουν οι παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής τα προϊόντα τους είναι δεν είναι μολυσμένα, είναι δεν είναι από τα χωράφια που επηρεάζονται από το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση παραμένει παρατηρητής, αφήνοντας απροστάτευτους τόσο τους μικρούς παραγωγούς, περιφρονώντας το δικαίωμά τους να αποζημιωθούν για τις απώλειες που υφίστανται εξαιτίας της κερδοσκοπικής δράσης των βιομηχάνων, όσο και τους καταναλωτές που δεν μπορούν να γνωρίζουν κατά πόσο τα προϊόντα που αγοράζουν είναι ασφαλή.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, σε σύνολο 320 δειγμάτων από τα παραπάνω τρία κηπευτικά, από τα οποία τα 190 προέρχονταν από την περιοχή της Βοιωτίας, που υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές δοκιμές σε διαπιστευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, «προέκυψε ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά το μόλυβδο και το κάδμιο για τα οποία υπάρχουν μέγιστα επιτρεπτά όρια». Ειδικότερα, «τα επίπεδα του μολύβδου βρέθηκαν μικρότερα από το όριο ποσοτικού προσδιορισμού στο 70% του συνόλου των δειγμάτων, ενώ οι ενδιάμεσες τιμές των επιπέδων μολύβδου και καδμίου κυμάνθηκαν στο 1/5 του μέγιστου επιτρεπτού ορίου». Για το νικέλιο και το χρώμιο που δεν υπάρχουν προσδιορισμένα όρια ασφάλειας, κρίθηκε ότι τα επίπεδα που εντοπίστηκαν στα συγκεκριμένα δείγματα «δεν συνιστούν παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία». Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στον ΕΦΕΤ με τη συμμετοχή εκπροσώπων συναρμόδιων υπουργείων και πανεπιστημίων, το τμήμα χημείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας ανακοίνωσε την «απουσία εξασθενούς χρωμίου από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) μετά την ανάπτυξη και επικύρωση μεθόδου προσδιορισμού των επιπέδων εξασθενούς χρωμίου σε αυτά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ