Σάββατο 4 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
Οικονομική θηλιά και απειλή «λουκέτου»

Είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που προλαμβάνει σοβαρές σωματικές και νοητικές παθήσεις

Αν και θα μπορούσε κάθε χρόνο να προληφθεί η νόσηση τουλάχιστον 30 παιδιών, το ΙΥΠ οδηγείται σε κλείσιμο

Eurokinissi

Αν και θα μπορούσε κάθε χρόνο να προληφθεί η νόσηση τουλάχιστον 30 παιδιών, το ΙΥΠ οδηγείται σε κλείσιμο
Στη συρρίκνωση ή και τη διακοπή του επιστημονικού του έργου οδηγείται το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού (ΙΥΠ) - ο μοναδικός δημόσιος φορέας που παρέχει έργο πρόληψης και δημόσιας υγείας και ερευνητική δραστηριότητα στο πεδίο της υγείας του παιδιού - εξαιτίας των δραματικών περικοπών στη χρηματοδότησή του. Αν κλείσει το Ινστιτούτο, σημείωσαν εργαζόμενοι και επιστημονικό δυναμικό σε πρόσφατη συνέντευξη, θα έχουμε κάθε χρόνο 30 παιδιά με νοητική στέρηση και βαριές αναπηρίες που μπορούν να προληφθούν. Επίσης 5.000 εξειδικευμένες εξετάσεις το χρόνο θα γίνονται στο εξωτερικό ή ιδιωτικούς φορείς.

Παρότι οι επιπτώσεις από τη μη λειτουργία του Ινστιτούτου θα είναι τραγικές για τις οικογένειες, το υπουργείο Υγείας δε διστάζει, επικαλούμενο τις «δύσκολες ώρες», να επιβάλει μείωση της χρηματοδότησής του στο 50%, ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο την επιχειρηματική δραστηριότητα σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο τομέα.

Το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού στεγάζεται στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και - μεταξύ άλλων - διεξάγει δωρεάν για όλες τις οικογένειες της χώρας το υψίστης σημασίας εθνικό ανιχνευτικό πρόγραμμα νεογνών. Συμβάλλει στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική σοβαρών νοσημάτων. Κάθε χρόνο, εξετάζονται όλα τα νεογέννητα της χώρας (112.000 γεννήσεις περίπου) για διάφορα κληρονομικά - και όχι μόνο - νοσήματα, για σπάνιες παθήσεις, για λοιπές γενετικές παθήσεις (σύνδρομα, νοητική καθυστέρηση, αυτισμός, κώφωση κ.ά.), για διαταραχές μεταβολισμού των οστών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποφευχθούν σοβαρότατες σωματικές και νοητικές παθήσεις. Από «τον αριθμό των νοσημάτων που διαγιγνώσκονται έγκαιρα από τα εργαστήριά μας και τον αριθμό των ψυχοκοινωνικών περιστατικών που παραπέμπονται στις Διευθύνσεις του Ινστιτούτου, προκύπτει πως οι υπηρεσίες πρόληψης που προσφέρονται από το ΙΥΠ προλαμβάνουν την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ιδρύματος για παιδιά με ειδικές ανάγκες κάθε χρόνο», υπογραμμίζουν εργαζόμενοι και επιστήμονες του Ινστιτούτου.

Κι ενώ η κρισιμότητα των υπηρεσιών πρόληψης αναδεικνύει την ανάγκη επέκτασης του έργου του Ινστιτούτου και σε άλλες περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση μείωσε αιφνιδιαστικά τη χρηματοδότηση του ΙΥΠ το Σεπτέμβρη του 2011 κατά 50% με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χρέη στο Ινστιτούτο. Οι εργαζόμενοι είναι εδώ και ένα μήνα απλήρωτοι και είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούν. Ωστόσο, όπως τονίζουν, αυτό έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Το κύριο είναι να συνεχίσει να λειτουργεί το Ινστιτούτο, να καλυφθούν τα κενά του σε προσωπικό και να εγκριθεί ο προϋπολογισμός για το 2012, προϋπολογισμός που καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες και αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ