Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Αστάθεια» και «κινδύνους» βλέπει η έκθεση του Μπαν...

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Δυνητικά ασταθή» χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στην τελευταία έκθεσή του, διαπιστώνοντας ότι αυτή επηρεάζει δυσμενώς και τις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, αλλά και τις συνομιλίες για την ευρωενωσιακή πορεία της περιοχής.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι «τα γεγονότα του τελευταίου τριμήνου του 2011 απέδειξαν και πάλι ότι υπάρχει κίνδυνος για την ειρήνη και τη σταθερότητα» στο προτεκτοράτο, αν και αναγνωρίζεται πως υπήρξε έστω και μία προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης ιδιαίτερα στα διοικητικά όρια του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία. Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι ο διάλογος Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών διαπραγματευτών στις Βρυξέλλες απέδειξε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία για την «επίλυση των πρακτικών προβλημάτων» των κατοίκων.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί ότι η υπάρχουσα κατάσταση «δεν μπορεί να είναι ο δρόμος προς τη βιώσιμη επίλυση του προβλήματος» του Κοσσυφοπεδίου.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είχε προγραμματιστεί για αργά χτες βράδυ, αναμενόταν να τεθεί προς συζήτηση και το έργο της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο σχετικά με τις έρευνες για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων που έχουν ανατεθεί σε ομάδα αξιωματούχων με επικεφαλής τον Αμερικανό εισαγγελέα, Κλιντ Ουίλιαμσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ