Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενταση για τις νήσους Μαλβίνας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Επίσημη διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα καταθέσει η Αργεντινή, καταγγέλλοντας την επιχείρηση «στρατιωτικοποίησης» εκ μέρους της Βρετανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στις νήσους Μαλβίνας ή Φόκλαντς για τους Βρετανούς, ανακοίνωσε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο της έντασης που διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά την υιοθέτηση εκ μέρους της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), αλλά και όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής των θέσεων της Αργεντινής όσον αφορά την κυριαρχία στα νησιά Μαλβίνας. Γεγονός που προκάλεσε την άμεση και βίαιη αντίδραση της Βρετανίας: Την αποστολή δύο αντιτορπιλικών και ενός πυρηνοκίνητου υποβρύχιου.

Η ένταση θα διατηρηθεί και ίσως κλιμακωθεί και άλλο καθώς πλησιάζει η 30ή επέτειος από τη σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες για τις νήσους (2α Απριλίου - 14η Ιουνίου 1982), η ήττα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πτώση της χούντας στην Αργεντινή. Εξάλλου η Κριστίνα Φερνάντες επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να αποχαρακτηριστεί, «μέσα σε 30 ημέρες», τμήμα τουλάχιστον της «Εκθεσης Ράτενμπαχ» του 1982. Εκθεση που φέρει το όνομα του στρατηγού εν αποστρατεία Μπενχαμίν Ράτενμπαχ, ο οποίος είχε ηγηθεί της επιτροπής του στρατού που ερεύνησε το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων στην ήττα στον πόλεμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ