Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ενισχύει τις στρατιωτικές θέσεις της στην Κασπία

Αυξάνει η στρατιωτικοποίηση της Κασπίας που μετατρέπεται σε «θέατρο» σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ετσι ο ρωσικός στόλος της Κασπίας θα αλλάξει ουσιαστικά και θα ενισχύσει τη σύνθεση των πλοίων του, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Νότιας στρατιωτικής περιοχής, Ιγκορ Γκορμπούλ. Μέχρι το 2020 ο ρωσικός στόλος της Κασπίας θα ενισχυθεί με 16 νέα πολεμικά πλοία επιφάνειας και σκάφη εφοδιασμού. Να σημειωθεί πως ήδη ο ρωσικός στόλος της Κασπίας έχει περίπου 30 πολεμικά πλοία.

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 στη σύνθεσή του θα περιληφθούν το πυραυλοφόρο σκάφος Dagestan και το μικρό σκάφος πυροβολικού «Volgodonsk». Τα σκάφη κατασκευάστηκαν με τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας stealth, που τα κάνει σχεδόν αόρατα στα ραντάρ. Το πυραυλοφόρο σκάφος Dagestan, όπως και το Tatartan, που ήδη χρησιμοποιείται, είναι οπλισμένα με νέα πυραυλικά συστήματα, που είναι ικανά να πλήξουν με τους πυραύλους τους στόχος σε ακτίνα δράσης έως 300 χλμ. Τα δύο αυτά πλοία, που είναι ταχύτατα μπορούν από κοινού να εκτοξεύσουν 16 πυραύλους τύπου κρουζ κι έχουν επιπλέον τέτοια ισχύ πυρός, που από μόνα τους είναι ικανά να αντιπαρατεθούν με τους στόλους που διαθέτουν οι άλλες παρακάσπιες δυνάμεις, ενώ μπορούν να πλήξουν στόχος και στην ξηρά.

Επιπλέον, η Ρωσία εφοδίασε τις δυνάμεις της στην Κασπία με μεταφερόμενα οπλικά πυραυλικά συστήματα, που είναι σχεδιασμένα ειδικά για τη φύλαξη των χωρικών υδάτων κι έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους στα 120 χιλιόμετρα.

Για σύγκριση οι υπόλοιπες 3 χώρες, που προήλθαν από την ΕΣΣΔ και βρέχονται από την Κασπία, διαθέτουν περίπου 40 πολεμικά πλοία, ενώ το Ιράν διαθέτει ένα στόλο 50 πλοίων, που στην πλειοψηφία τους είναι μικρά πλοιάρια, που χρησιμοποιούνται για την καταδίωξη του λαθρεμπορίου.

Να σημειωθεί πως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του οριστικού καθορισμού των συνόρων στην Κασπία, αφού υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο διαίρεσης της μεγαλύτερης λίμνης στον κόσμο. Επιπλέον η Ρωσία έχει κάνει σαφές πως δεν θα επιτρέψει τα ευρω-αμερικανικά σχέδια κατασκευής υποθαλάσσιων αγωγών στην Κασπία θάλασσα.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ