Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Βαθαίνει ο εργασιακός μεσαίωνας

Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων στην Ισπανία απόρροια της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζουν οι αστικές κυβερνήσεις, πριν των σοσιαλδημοκρατών και τώρα των συντηρητικων
Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων στην Ισπανία απόρροια της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζουν οι αστικές κυβερνήσεις, πριν των σοσιαλδημοκρατών και τώρα των συντηρητικων
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τη μεταρρύθμιση στην εργασιακή νομοθεσία παρουσίασε χτες η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι με αλλαγές που θα επιφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα και θα θέσουν τέλος σε πολλές κατακτήσεις των εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μια πιο επώδυνη επίθεση κατά των εργαζομένων, με νέες αλλαγές - πέρα από τις ήδη συμφωνημένες στις οποίες κατέληξαν η εργοδοσία και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων. Οπως είναι γνωστό, εργοδότες και συμβιβασμένοι συνδικαλιστικές συμφώνησαν να δοθεί στους εργοδότες μεγαλύτερη ευελιξία στο να απολύουν, να μειωθεί το κόστος των απολύσεων και να αποσυνδεθούν οι μισθοί από τον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση δηλώνει ξεκάθαρα υπέρ της διευθέτησης του χρόνου εργασίας κατά πώς βολεύει τους εργοδότες καπιταλιστές. Επίσης, προβλέπει επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (σ.σ. θυμίζουμε ότι αυτή η εργασιακή σχέση και η μερική απασχόληση, ακόμα και τα συμβόλαια μιας μέρας είναι ήδη διαδεδομένα στην Ισπανία). Ολα αυτά εντελώς προκλητικά η κυβέρνηση του κεφαλαίου τα εμφανίζει ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας που φτάνει επίσημα το 23%, πάνω από 5 εκατομμύρια ενώ στους νέους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Στα σκαριά βρίσκεται και η προσπάθεια της προώθησης των ατομικών συμβάσεων παντού ώστε να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ακόμα προωθείται η μείωση των των ημερών εργασίας που δικαιούνται ως αποζημίωση οι εργαζόμενοι που απολύονται, από το σημερινό ανώτερο των 45 ημερών σε 33 - όπως ζητούν οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές - και σε 20 - που απαιτούν οι εργοδότες.

Πάντως, η εργασιακή μεταρρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει σημαντική δυσαρέσκεια και αγανάκτηση ανάμεσα στους εργαζομένους . Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Ραχόι δήλωσε πρόσφατα πως εξαιτίας της μεταρρύθμισης είναι πολύ πιθανή η προκήρυξη μιας γενικής απεργίας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής οργάνωσης «CCOO» (Εργατικές Επιτροπές) - που χρόνια συμμετέχουν στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» και συμβάλλουν στον αφοπλισμό και το αποκοίμισμα των εργαζομένων - Φερνάντο Λεθσάνο, αρκέστηκε να δηλώσει πως το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων θα καθορίσει αν θα προκηρυχθεί γενική απεργία, ασκώντας ...κριτική στην κυβέρνηση που δεν επιδίωξε τις στενότερες διαβουλεύσεις με τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους»!

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σε πορεία ιδιωτικοποίησης βαδίζουν η επιχείρηση ύδρευσης και το μετρό της Μαδρίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ