Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ομάδα πίεσης «στήνουν» οι ΗΠΑ

Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις κατά κτιρίων των υπηρεσιών ασφαλείας στο Χαλέπι

Τα κρατικά κτίρια ασφαλείας που δέχτηκαν διπλή βομβιστική επίθεση
Τα κρατικά κτίρια ασφαλείας που δέχτηκαν διπλή βομβιστική επίθεση
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Δύο ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν, χθες το πρωί, την εμπορική πόλη Χαλέπι στη βόρεια Συρία. Στόχος των βομβιστικών επιθέσεων, όπως όλα δείχνουν κατά τις συριακές αρχές, ήταν το κτίριο των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 175. Οι επιθέσεις αποδόθηκαν, από τη Δαμασκό, σε «τρομοκρατικές ομάδες που θέλουν ν' αποσταθεροποιήσουν τη χώρα», εκδοχή που αμφισβήτησαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για μεθοδευμένη κίνηση προκειμένου να αποτραβηχτεί η προσοχή από τη Χομς, όπου συνεχίζονται οι σκληρές ένοπλες συγκρούσεις.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες περαιτέρω απομόνωσης αλλά και κλιμάκωσης των πιέσεων σε βάρος της συριακής ηγεσίας. Οπως έγινε γνωστό, η Ουάσιγκτον έχει ήδη δρομολογήσει ένα σχέδιο σύστασης μιας ομάδας «Φίλων της Συρίας», η οποία θα λειτουργήσει κατά τα πρότυπα της ομώνυμης ομάδας που στήθηκε στην περίπτωση της Λιβύης, και θα επιδιώξει να συγκεντρώσει στους κόλπους της ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες αλλά και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, που με το διπλωματικό τους κύρος και την επιρροή θα μπορέσουν να πιέσουν περαιτέρω για εκδίωξη του Ασαντ από την εξουσία.

Σύμφωνα, πάντα, με τις πληροφορίες αυτές, ήδη, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Μέση Ανατολή Τζέφρι Φέλτμαν, πραγματοποιεί περιοδεία σε Μαρόκο, Γαλλία και Μπαχρέιν προκειμένου να προωθήσει το συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν αποσαφηνίζεται αν η ιδέα αυτή συμπίπτει και σε ποιο βαθμό με την «πρωτοβουλία» που έχει προαναγγείλει η τουρκική διπλωματία και αναφέρεται επίσης στην πραγματοποίηση μιας συνόδου σειράς χωρών που συμμερίζονται την αναγκαιότητα «να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αλλάξει κάτι στη Συρία». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για επαφές, δεν έκανε περαιτέρω διευκρινιστικές δηλώσεις και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να συνεχίσει να βλέπει άπραγη τη σφαγή στη Συρία».

Την ίδια ώρα, τη θέση της ξεκαθάριζε, για άλλη μια φορά, η Μόσχα καθιστώντας σαφές, διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ότι «δε θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να προωθηθούν ενέργειας που στοχεύουν τελικά στην εκδίωξη του Ασαντ από την εξουσία». Στο ίδιο μήκος κύματος η Δούμα ενέκρινε απόφαση ενάντια στην οποιαδήποτε απόπειρα «ανατροπής της συριακής ηγεσίας, αλλά και κάθε άλλης ηγεσίας, στο όνομα ανθρωπιστικών σκοπών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις Αμερικανών διπλωματών για στρατιωτική κλιμάκωση (2016-06-28 00:00:00.0)
Επίθεση με όλμους στη ρωσική πρεσβεία (2013-11-29 00:00:00.0)
Διπλωματικός μαραθώνιος με πιέσεις και απειλές (2013-05-23 00:00:00.0)
Επαφές Μπραχίμι στη Δαμασκό (2012-09-14 00:00:00.0)
Σκληραίνει η αντιπαράθεση (2011-11-15 00:00:00.0)
Πολλαπλά τα επίπεδα της επίσκεψης Σαρκοζί (2008-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ