Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αγώνας ειρήνης σε δύσκολες συνθήκες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- (Του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Συνεχίζεται θαρραλέα και στις ΗΠΑ ο αγώνας κατά των δηλητηριωδών ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν στα Βαλκάνια και στο Ιράκ, σκορπώντας το θάνατο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε (10/2) η εφημερίδα του Κ.Κ. ΗΠΑ «Πιπλς Ουίκλι Ουόρλντ» (PWW).

Ειδικότερα, στις 2/2 ο περιφερειακός δικαστής της πολιτείας Μέριλαντ, Τζιν Κάρτερ, επέβαλε 12μηνη ποινή φυλάκισης στους αγωνιστές της ειρήνης Φίλιπ Μπέριγκαν, 77 ετών και Σούζαν Κρέιν, 57, σε χωριστές ακροάσεις, με την κατηγορία, ότι είχαν σαμποτάρει δυο στρατιωτικά αεροσκάφη στη Μέριλαντ, ενώ βρίσκονταν υπό επιτήρηση έπειτα από παρόμοια ενέργειά τους πάνω σε ένα αντιτορπιλικό σκάφος. Στις ακροάσεις αυτές παρέστησαν πάμπολλοι συναγωνιστές τους από την ειρηνόφιλη οργάνωσή τους «Υνί του αλετριού».

Ο Μπέριγκαν, πρώην καθολικός ιερέας, δεν αρνήθηκε ότι αυτός και άλλοι διαδηλωτές έσπασαν το φράκτη σε μια βάση της Εθνικής Αεροπορικής φρουράς στη Μέριλαντ και προξένησαν ζημιές σε δυο αεροσκάφη τύπου Α-10 Αστροπελέκι. «Εδρασα σύμφωνα με τη συνείδησή μου και τους κανόνες μη βίαιων αρχών και νόμων», είπε ο Μπέριγκαν στο δικαστή. Είπε, όμως, ότι δεν έπραξε τίποτα το ηθικά άδικο.

Στις 19/12/1999, ο Μπέριγκαν και η Κρέιν του Οίκου Τζόνα της Βαλτιμόρης, ο ιερέας Στέφεν Κέλι και η Ελίζαμπεθ Ουόλζ, που αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Υνί του αλετριού κατά του Απεμπλουτισμένου Ουρανίου, αφόπλισαν δυο Α-10 σε μια άλλη βάση στο Μέριλαντ. Οι ατρόμητοι αυτοί αγωνιστές σφυροκόπησαν τα Α-10, γιατί το αεροσκάφος αυτό έχει πάνω του ένα όπλο, που εκσφενδονίζει 3.900 βολές απεμπλουτισμένου ουρανίου ανά κάθε λεπτό και είχε χρησιμοποιηθεί ενάντια στο Ιράκ και στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Μπέριγκαν, η Κρέιν και ο ιερέας Κέλι ήταν μέλη της οργάνωσης «Πρίγκιπας Ειρήνης του Αλετριού», που είχε αφοπλίσει ένα αντιτορπιλικό τύπου Αιγίς στο Μπαθ της πολιτείας Μέιν στις 12/2/1997. Είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση για την ενέργειά τους αυτή και τελούσαν υπό επιτήρηση μετά την απόλυσή τους. Σ' αυτή την κατάσταση βρίσκονταν, όταν πιάστηκαν μαζί με την Ουόλζ για τη δράση τους κατά της Εθνικής Φρουράς στο Μέριλαντ.

Ο Μπέριγκαν είπε ότι το αεροσκάφος Α-10 χρησιμοποιεί πολεμοφόδιο, που περιέχει απεμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο, πιστεύει, είναι η πηγή του Σύνδρομου του Πολέμου στον Κόλπο και στη Γιουγκοσλαβία και έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους στο Ιράκ, Βοσνία και Γιουγκοσλαβία. «Απ' όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής... ίσως το πιο επίμονο είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο», τόνισε ο Μπέριγκαν. Πιστεύει, ακόμα, πως δυο εκατομμύρια Ιρακινοί πέθαναν από το απεμπλουτισμένο ουράνιο, στο οποίο είχαν εκτεθεί, και από τα αντίποινα, αφότου έγινε το 1991 ο Πόλεμος στον Περσικό Κόλπο.

Κατά το άρθρο του «PWW», χώρες που έστειλαν «ειρηνοποιούς» στη Βοσνία και στο Κόσσοβο, έχουν αρχίσει να ερευνούν για τις συνδέσεις ανάμεσα στο πολεμοφόδιο του απεμπλουτισμένου ουρανίου και σε ασθένειες απόμαχων. Μέχρι τώρα, επιστήμονες λεν, ότι δεν υπάρχει σταθερή σύνδεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ