Κυριακή 18 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο γενετικός ρατσισμός των ασφαλιστικών εταιριών...

Η σκόπιμα απλουστευτική εκμετάλλευση των επιτευγμάτων της γενετικής από το πολυεθνικό κεφάλαιο δεν είναι σενάριο του απώτερου μέλλοντος. Οι ασφαλιστικές εταιρίες στη Βρετανία είναι για παράδειγμα από τις πρώτες που εφαρμόζουν συστηματικά πρακτικές γενετικού ρατσισμού σε βάρος του λαού της Γηραιάς Αλβιόνας.

Μέσα στα τελευταία τουλάχιστον έξι χρόνια, οι ασφαλιστικές εταιρίες που δρουν στη Βρετανία έχουν αρνηθεί, με την ανοχή των βρετανικών κυβερνήσεων, την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών σε αρκετές εκατοντάδες Βρετανούς ή έχουν αυξήσει υπέρογκα τα συμβόλαια και τα τιμολόγιά τους σε πελάτες (υποψήφιους και νυν). Γιατί; Είτε επειδή ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (μεγάλο ιστορικό κληρονομικών γενετικών ασθενειών), είτε επειδή έτυχε ή υποχρεώθηκαν να κάνουν τεστ DNA σε ανυποψίαστο χρόνο, είτε επειδή συμμετέχουν απλώς σε συλλόγους υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες!

Η ασυδοσία και οι πρακτικές γενετικού ρατσισμού των ασφαλιστικών εταιριών στη Βρετανία, που ανθίζουν με εφαλτήρα τον πολύκροτο Νόμο Περί Διακρίσεων του 1995, προκαλούν αυξανόμενες αντιδράσεις όχι μόνον μεταξύ των υποψήφιων ασφαλισμένων, αλλά και μεταξύ στελεχών της Βρετανικής Ιατρικής Ενωσης, ή κοινωφελών ερευνητικών ιατρικών ιδρυμάτων, όπως η «ΓΟΥΕΛΚΑΜ ΤΡΑΣΤ».

Προ ημερών μάλιστα, με αφορμή τις συναντήσεις που είχαν την περασμένη βδομάδα εκπρόσωποι του Φορέα Βρετανικών Ασφαλιστικών Εταιριών, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής Επιστημών και Τεχνολογίας, Δρ. Μάικλ Κλαρκ, η Βρετανική Ιατρική Ενωση κατήγγειλε αύξηση των κρουσμάτων παραβίασης του κώδικα περί ασφαλίσεων από τις βρετανικές ασφαλιστικές εταιρίες, επισημαίνοντας πως «ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των Βρετανών υποψήφιων πελατών που πιέζονται να υποβληθούν σε τεστ DNA»!

Επιπλέον έρευνα του κοινωφελούς ιδρύματος ΓΟΥΕΛΚΑΜ ΤΡΑΣΤ (Δεκέμβρης 1998) σε οργανώσεις και κέντρα υποστήριξης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες απέδειξε πως το 1/3 των ατόμων που συνεργάζονταν με τα παραπάνω κέντρα αντιμετώπισαν συμπεριφορές γενετικού ρατσισμού, καθώς «ασφαλιστικές εταιρίες αρνήθηκαν την παροχή υπηρεσιών ή αύξησαν σε μεγάλα ύψη τα ασφαλιστικά συμβόλαια».

Οι τρεις στους τέσσερις φοβούνται τους ασφαλιστές!

Πέρα, όμως, από τους Βρετανούς που ένιωσαν στο πετσί τους το γενετικό ρατσισμό των ασφαλιστικών εταιριών... υπάρχουν και τα εκατομμύρια άλλων που φοβούνται την εκμετάλλευση των επιτευγμάτων της γενετικής από δύο κυρίως φορείς: τους ασφαλιστές και τους εργοδότες.

Σύμφωνα με ενδεικτική έρευνα που έγινε τον περασμένο Νοέμβρη υπό την αιγίδα του βρετανικού συμβουλευτικού φορέα, «Επιτροπή Ανθρώπινης Γενετικής» HGC), οι τρεις στους τέσσερις Βρετανούς συμφωνούν πως τα επιτεύγματα της γενετικής θα τους ωφελήσουν μεσοπρόθεσμα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση ανίατων, σήμερα, ασθενειών. Ομως, δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στους υπάρχοντες κανονισμούς και νόμους της Βρετανίας για την προστασία των γενετικών δεδομένων τους από τους εργοδότες και τους ασφαλιστές.

Τα τρία τέταρτα του αντιπροσωπευτικού δείγματος περίπου 800 Βρετανών αρνήθηκαν να έχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες πρόσβαση στα αποτελέσματα γενετικών τεστ. Επιπλέον, το 72% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στη χρήση προσωπικών γενετικών δεδομένων από τους εργοδότες. Εντούτοις, το 70% σε άλλη ερώτηση απάντησε πως θα ήθελαν ένας εργοδότης να έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες γενετικές εξετάσεις που θα διενεργούνταν, για να εντοπιστεί εάν ένας εργαζόμενος είναι, π.χ. ευαίσθητος σε ορισμένα χημικά που χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση στην οποία απασχολείται.

Το κεφάλαιο αυτό δεν έχει κλείσει... οριστικά για τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία, παρά τη μεγάλη ανοχή που δείχνει στις πολυεθνικές, αλλά και εγχώριες ασφαλιστικές εταιρίες που δρουν στο βρετανικό έδαφος, νιώθει αναγκασμένη να προχωρήσει σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα αφού παρά τις «κομψές» προσπάθειες του Λονδίνου, οι ασφαλιστές δε συνετίζονται... Εάν, όμως, δεν οξυνθούν οι αντιδράσεις των πολιτών, οι αρχές θα εξακολουθήσουν να ενδίδουν έναντι των πολυεθνικών κεφαλαίων, νομιμοποιώντας πρακτικές γενετικού ρατσισμού και την κακή χρήση των επιτευγμάτων της επιστήμης...


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ