Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ
Συμφώνησε στη μείωση των μισθών κατά 12%

Σε συμφωνία για την υπογραφή επιχειρησιακής διετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας κατέληξαν η εργοδοσία στην Εμπορική Τράπεζα και η συνδικαλιστική πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - στο ΔΣ του Συλλόγου.

Με τη συμφωνία αυτή η εργοδοσία κερδίζει καθώς το μισθολογικό κόστος για το έτος 2012 μειώνεται κατά κατά 12% (σε άλλους εργαζόμενους η μείωση θα είναι μεγαλύτερη και σε άλλους μικρότερη) συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Καταλυτικό ρόλο για την προώθηση αυτής της συμφωνίας αποτελούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν την περασμένη Κυριακή και χρησιμοποιήθηκαν από την εργοδοσία ως όπλο για να εκβιάσει τους εργαζόμενους, έχοντας στην πράξη τη στήριξη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται ότι τρεις μέρες πριν τη ψήφιση του λεγόμενου δεύτερου μνημονίου, η εργοδοσία της Εμπορικής ανήγγειλε την περικοπή 12 επιδομάτων, σπεύδοντας ουσιαστικά να αξιοποιήσει αυτό που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο, την κατάργηση της αρχής της μετενέργειας (παύση ισχύος όρων μιας ΣΣΕ τρεις μήνες μετά τη λήξη της, εκτός από το βασικό μισθό και τέσσερα επιδόματα). Η κατάργηση αυτή οδηγούσε σε μείωση των μισθών από 15% έως 30% και περισσότερο.

Η επίθεση αποτέλεσε το εργαλείο για να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι αυτό που τελικά συμφωνήθηκε με τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, στη λογική του «μικρότερου κακού». Και το οποίο είχε ήδη ...συμφωνηθεί πριν από την εξαγγελία της εργοδοσίας για την αξιοποίηση των μέτρων του δεύτερου μνημονίου.

Τα παραπάνω τονίζουν τις τεράστιες ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, η οποία γνωρίζει ότι αυτή η επιχειρησιακή ΣΣΕ θα χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας και για τις άλλες τράπεζες, κάτι που αποτελεί και επιδίωξη των ίδιων των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Υπενθυμίζουμε ότι βασικό στέλεχος της ΔΑΚΕ στον κλάδο προέτρεψε στην υπογραφή μιας τέτοιας επιχειρησιακής σύμβασης (με τη λύση του «μικρότερου κακού»), ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ