Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΗΠΑ
Φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τη μείωση του ανώτατου συντελεστή φόρου επιχειρήσεων στο 28% από το 35% προτείνει η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κάνοντας στροφή 360 μοιρών σε λίγες και μόνο ημέρες, όταν με τυμπανοκρουσίες ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε στο πλαίσιο της κατάθεσης του προϋπολογισμού ότι «θα καταργήσει όλες τις φοροαπαλλαγές προς τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις». Μάλιστα τότε είχε κάνει λόγο ότι «δεν πρόκειται για ταξικό πόλεμο»... προς τους έχοντες. Είχε απόλυτο δίκιο, καθώς ο ταξικός πόλεμος μαίνεται ενάντια στους εργαζόμενους.

Η μείωση του συντελεστή κατά την κυβέρνηση Ομπάμα θα ισοφαριστεί με την ταυτόγχρονη κατάργηση δεκάδων φορολογικών ελαφρύνσεων που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να χαμηλώσουν τους συντελεστές φορολόγησης, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους. Δεν πρόκειται για μείωση ωστόσο, αλλά για εκμηδενισμό σε πλείστες περιπτώσεις, ακόμη και επιστροφή φόρων! Πλέον ενδεικτική της κατάστασης, όσον αφορά το φορολογικό απολύτως ταξικό σύστημα, είναι η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου (GAO), που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σχεδόν τα δύο τρία των αμερικανικών επιχειρήσεων και το 68% των ξένων και πολυεθνικών εταιρειών δεν πληρώνουν καν φόρους».

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα: η «Τζένεραλ Ελέκτρικ», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, ανακοίνωσε κέρδη για το 2010 14,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διευκρινίζοντας ότι μόλις τα 5,1 δισεκατομμύρια από το σύνολο προήλθαν από τη δραστηριότητά της στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην πληρώσει ούτε ένα σεντ σε φόρους, αλλά να αξιώσει και φορολογικά οφέλη ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων.

Φυσικά πρόκειται για ένα ακόμη πυροτέχνημα, προεκλογικό μάλιστα, ότι η ανακοίνωση για τη μείωση της φορολογίας αποτελεί μέρος του σχεδίου που «δρομολογείται επί ένα χρόνο και πλέον» και συνιστά την πρώτη επίσημη «επίθεση» του Αμερικανού προέδρου για την μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, ο οποίος κατά τους περισσότερους ειδικούς εκτιμάται ότι χρειάζεται επειγόντως αναμόρφωση μετά από πολλά χρόνια «φορτώματος» με ειδικές ρυθμίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ