Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών η Τεχεράνη

BIENNH.--

Νέο γύρο συζητήσεων επιθυμεί η ιρανική ηγεσία με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, όπως δήλωσε ο πρέσβης του Ιράν στην Επιτροπή. Ο Σολτάνιεχ υποστήριξε ότι η ιρανική πλευρά «τάσσεται υπέρ της άποψης ότι τα πάντα λύνονται με διάλογο» και εκτίμησε ότι «από τις επαφές με τη ΔΕΑΕ έχουν γίνει βήματα».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση άλλης μιας άκαρπης διήμερης επίσκεψης υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας επιθεωρητών στην ιρανική πρωτεύουσα και ενώ κάποιες διαρροές ανέφεραν ότι είναι θέμα ωρών η δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης της ΔΕΑΕ για το Ιράν. Οι επιθεωρητές αποχώρησαν χωρίς να έχει καταληχθεί τίποτε και μετά την άρνηση των ιρανικών αρχών να τους επιτρέψουν να εισέλθουν σε πυρηνική εγκατάσταση που είναι μέσα σε στρατόπεδο. Διαρροές από τους διπλωμάτες της επιτροπής ήταν ιδιαίτερα επικριτικές και απογοητευτικές ως προς τις προοπτικές του οποιουδήποτε διαλόγου και η κυρίαρχη εκτίμηση μοιάζει να είναι ότι «το Ιράν θέλει συνομιλίες για τις συνομιλίες προκειμένου να κερδίζει χρόνο, γιατί αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Νταν Σαπίρο, τόνισε ότι ΗΠΑ - Ισραήλ συντονίζουν τη στάση τους απέναντι στο Ιράν και ότι βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση. Η παρέμβαση Σαπίρο έρχεται ως απάντηση σε πληθώρα δημοσιευμάτων περί αμερικανικής ανησυχίας για ισραηλινό μονομερές πλήγμα κατά του Ιράν, ενώ η Ουάσινγκτον φέρεται να θεωρεί ακόμη αποτελεσματική τη λύση της διπλωματίας. Το ζήτημα του Ιράν αναμένεται να είναι από τα βασικά που θα συζητήσουν στις 5 Μαρτίου όταν θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος για να «δείξει καλή πρόθεση» στο Λευκό Οίκο διέταξε χτες «να παγώσει για λίγες ημέρες» η κατασκευή νέων κατοικιών σε εποικισμούς της Ιερουσαλήμ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ