Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η καταστολή

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με πορεία στο Μέγαρο του Αφγανού εγκάθετου προέδρου Χαμίντ Καρζάι, συνεχίστηκαν και χθες οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή το κάψιμο του Κορανίου από στρατιώτες των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής στην αμερικανική βάση Μπαγκράμ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στις επαρχίες Γκάζνι, Ναργκαχάρ, Πάκτια, Κουνάρ, Μπαμιγιάν, Χοστ και αλλού. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατιώτες ισχυρίζονται ότι κατάσχεσαν και έκαψαν κείμενα από το Κοράνι, γιατί τα χρησιμοποιούσαν οι κρατούμενοι στη βάση προκειμένου να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Η έκρηξη των αντιαμερικανικών διαδηλώσεων είχε σαν αποτέλεσμα να καταδικάσουν την ασέβεια προς το Κοράνι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και ο υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα, με την καθιερωμένη πλέον «συγγνώμη» και διαταγή έρευνας.

Οι κινητοποιήσεις έχουν δεχθεί βίαιη καταστολή με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Κατά τη χθεσινή μέρα μόνο, τουλάχιστον 12 διαδηλωτές σκοτώθηκαν με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που δηλώνουν για ακόμα μία φορά έτοιμες να «αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

Την ίδια στιγμή, οι Ταλιμπάν καλούν σε επίθεση κατά των κατοχικών στρατευμάτων, δηλώνοντας ωστόσο ότι συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με την εγκάθετη κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «συμφιλίωσης και προωθούν το γραφείο στο Κατάρ, υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ