Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ»
Κλιμακώνοντας την επέμβαση

Με πρωτοβουλία των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και τη συνδρομή άλλων πραγματοποιήθηκε χθες στην Τυνησία. Ειδικός απεσταλμένος ορίστηκε ο ...πολύς Κόφι Ανάν

ΤΥΝΙΔΑ.--

Τελεσίγραφο θέτουν οι «Φίλοι της Συρίας» στη συριακή ηγεσία με αιχμή την «παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». Αυτό τουλάχιστον προέκυπτε από τις διαρροές σχετικά με το σχέδιο απόφασης που συζητούσαν, μέχρι αργά το βράδυ, οι εκπρόσωποι των περίπου 70 χωρών και οργανισμών που συγκεντρώθηκαν στην τυνησιακή πρωτεύουσα, ανταποκρινόμενοι στη διπλωματική εκστρατεία που διεξήγαγαν κυρίως οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές, για να σχηματιστεί μια «νέου τύπου συμμαχία των προθύμων», που θυμίζει, στα πρώτα της βήματα την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη.

Οπως όλα δείχνουν, οι «Φίλοι της Συρίας» θα ζητήσουν «άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Ερυθρό Σταυρό και το Γραφείο Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, μέσα σε 72 ώρες». Στην Τύνιδα βρίσκονται εκπρόσωποι και των δύο Οργανισμών, που υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να επιτευχθεί συμφωνία και για δίωρη καθημερινή κατάπαυση πυρός. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ΟΗΕ και Αραβικός Σύνδεσμος όρισαν ως απεσταλμένο στη Συρία τον πρώην ΓΓ, Κόφι Ανάν (που ήταν επικεφαλής του οργανισμού κατά τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία και Ιράκ), με αποστολή «να τερματιστεί άμεσα η βία, να διασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να εξευρεθεί πολιτική λύση».

Με βάση τις υπάρχουσες διαρροές, το πιθανότερο είναι ότι το τελεσίγραφο θα συνοδεύεται από κάποιου είδους «απειλές για οικονομικά αντίποινα». Στόχος, όπως δήλωνε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κλίντον, είναι «να μεγιστοποιηθούν οι πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία, να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια, να δρομολογηθεί δημοκρατική μετάβαση».

Από την πλευρά τους, οι αραβικές χώρες πίεζαν το σχέδιο απόφασης να περιλαμβάνει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, που προβλέπει αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία, παράδοσή της σε έναν από τους αντιπροέδρους του, κυβέρνηση εθνικής ενότητας και διεξαγωγή νέων εκλογών, κάτι που προφανώς σημαίνει απροκάλυπτη παρέμβαση στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα, αλλά και να υπάρξει πρόβλεψη για ανάπτυξη «ειρηνευτικής δύναμης από τον ΟΗΕ και τις αραβικές χώρες». Μάλιστα, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ προχώρησε παραπέρα ζητώντας ανοιχτά «εξοπλισμό της αντιπολίτευσης» και αποχώρησε από τη σύνοδο «γιατί χρειάζονται έργα και όχι λόγια» δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «η κατάσταση στη Συρία θα αλλάξει μόνο με αλλαγή εξουσίας». Τη σημασία της έχει η χτεσινή δήλωση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής «Χαμάς», στενού συμμάχου της Δαμασκού μέχρι πρότινος, υπέρ του «συριακού λαού που μάχεται». Είναι η πρώτη παρέμβαση της οργάνωσης και έγινε από τον πρωθυπουργό της Γάζας, Χανίγια, που επέστρεψε πριν από λίγες μέρες από την Τεχεράνη.

Από την πλευρά τους, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιμένουν κυρίως στην «ανθρωπιστική βοήθεια». Παρ' όλα αυτά, είναι προφανές ότι δεν αποκλείουν διόλου την υλική και πολιτική υποστήριξη προς τη συριακή αντιπολίτευση, ακόμη και εξοπλισμού της, με την Κλίντον να δηλώνει, μάλιστα, ότι «αν τελικά η διπλωματία δε δώσει λύση, αναπόφευκτα η αντιπολίτευση θα βρει, κάπου, από κάποιον, όπλα και θα αμυνθεί πιο έντονα, και τότε η αιματοχυσία θα κλιμακωθεί».

Πιέσεις «ενότητας» στην αντιπολίτευση

Εντονες και επιτακτικές ήταν οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις και προς την αντιπολίτευση για «ενότητα, συντονισμό και συνεννόηση» μεταξύ των δυνάμεων. Γι' αυτό άλλωστε το «Εθνικό Συριακό Συμβούλιο» που στήθηκε στην Τουρκία από δυνάμεις φίλα προσκείμενες στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» αναγνωρίστηκε ως «ένας νόμιμος εκπρόσωπος του συριακού λαού» αλλά όχι ως ο μοναδικός.

Την αντίθεσή της σε όλα αυτά εξέφρασε, για άλλη μια φορά, χθες, η Ρωσία, επιμένοντας ότι «όσο δεν επιμερίζονται οι ευθύνες για τη βία και οι πιέσεις στρέφονται μόνο προς τη μία πλευρά ενώ προς την άλλη υπάρχουν δεσμεύσεις για στήριξη και βοήθεια, δημιουργείται κλίμα για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και χτες σε «άμεση και αμοιβαία εκεχειρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ