Σάββατο 25 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το δρόμο για περαιτέρω πιέσεις ανοίγει η έκθεση της ΔΕΑΕ

BIENNH.--

«Επιτάχυνση των διαδικασιών εμπλουτισμού ουρανίου σε υψηλό βαθμό» διαπιστώνουν στη νέα τους εμπιστευτική έκθεση προς το 35μελές Συμβούλιο των κυβερνητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, οι επιθεωρητές συμπληρώνοντας ότι η ιρανική ηγεσία «δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις ως προς το χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος». Δύο μέρες μετά την ολοκλήρωση άλλης μιας άκαρπης επίσκεψης στο Ιράν, η έκθεση σημειώνει ότι «οι διαδικασίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή πυρηνικού όπλου», διαπίστωση που προφανώς θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που κλιμακώνουν τις πιέσεις τους σε βάρος της Τεχεράνης.

Αναμένοντας την έκθεση, ο πρέσβης του Ιράν στην Επιτροπή έδινε εντελώς διαφορετική εικόνα δηλώνοντας ότι το Ιράν «επιθυμεί και άλλες διαπραγματεύσεις» και θεωρεί ότι «υπάρχει καλή συνεργασία με τη ΔΕΑΕ». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ιρανού πρέσβη διπλωμάτες της επιτροπής υποστήριζαν ότι «το Ιράν θέλει συνομιλίες για τις συνομιλίες προκειμένου να κερδίζει χρόνο, γιατί αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Νταν Σαπίρο, τόνισε ότι ΗΠΑ - Ισραήλ συντονίζουν τη στάση τους απέναντι στο Ιράν και ότι βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση. Η παρέμβαση Σαπίρο έρχεται ως απάντηση σε πληθώρα δημοσιευμάτων περί αμερικανικής ανησυχίας για ισραηλινό μονομερές πλήγμα κατά του Ιράν, ενώ η Ουάσινγκτον φέρεται να θεωρεί ακόμη αποτελεσματική τη λύση της διπλωματίας. Το ζήτημα του Ιράν αναμένεται να είναι από τα βασικά που θα συζητήσουν στις 5 Μαρτίου όταν θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος για να «δείξει καλή πρόθεση» στο Λευκό Οίκο διέταξε χτες «να παγώσει για λίγες ημέρες» η κατασκευή νέων κατοικιών σε εποικισμούς της Ιερουσαλήμ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ