Τετάρτη 29 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ
Ρωσικό ενδιαφέρον για ενεργειακό «μεζέ»

Την πώληση έως και όλων των μετοχών του δημοσίου προβλέπει απόφαση της διυπουργικής αποκρατικοποιήσεων

Το ξεπούλημα των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ έφερε στην Αθήνα τον αντιπρόεδρο της μεγάλης και τρανής GAZPROM Α. Μεντβέντεφ, που συναντήθηκε χτες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον επικεφαλής της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνη, συνοδευόμενος από τον ντόπιο συνέταιρο των Ρώσων, Δ. Κοπελούζο. Στο μεταξύ, επισημοποιήθηκε από τη διυπουργική Επιτροπή η πρόθεση πώλησης του συνόλου της ΔΕΠΑ.

Η συνάντηση γνωστοποιήθηκε με μια λιτή και πανομοιότυπη ανακοίνωση που εξέδωσε η κάθε πλευρά. Αντικείμενό της φέρεται να ήταν η αγορά φυσικού αερίου, οι αυξημένες παραδόσεις προς την Ελλάδα και οι ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ. Είναι όμως, φανερό ότι το ουσιαστικό ζήτημα είναι το τελευταίο, παρ' ότι καμία πλευρά δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Ωστόσο, ο πρόεδρος της GAZPROM δε θα ερχόταν στην Ελλάδα για μια γενικόλογη συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά προφανώς μετέφερε συγκεκριμένες προτάσεις για τιμήματα, ποσοστά, διαχείριση, επενδύσεις.

Η διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ανακοίνωσε την απόφασή της για πώληση έως και του συνόλου των μετοχών του δημοσίου (65%) στη ΔΕΠΑ, ενώ στο δημόσιο θα μεταβιβαστεί το 34% των μετοχών της 100% θυγατρικής της, ΔΕΣΦΑ που εκτελεί χρέη διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου. Επίσης, τα ΕΛΠΕ, που κατέχουν το 35% της ΔΕΠΑ, έχουν αποφασίσει και υπογράψει σχετικό μνημόνιο για την πώληση και του δικού τους μεριδίου μαζί με αυτό του δημοσίου.

Αύξηση κερδών για ΔΕΣΦΑ

Στο μεταξύ, ο ΔΕΣΦΑ, ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου, ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών κερδών για το 2011 κατά 150%, στα 86 εκατ. ευρώ! Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση - πρόσκληση της εταιρείας ότι «ο ΔΕΣΦΑ αποτελεί μια από τις πλέον εύρωστες οικονομικά ελληνικές επιχειρήσεις. Το γεγονός αυτό συνηγορεί στο ότι η τοποθέτηση ιδιωτικών κεφαλαίων στο ΔΕΣΦΑ αποτελεί μια εξαιρετικά ελκυστική επένδυση στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για διάθεση μετοχών της εταιρείας σε ενδιαφερόμενους επενδυτές». Η αύξηση των κερδών αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων από τη μεταφορά φυσικού αερίου όσο και στη μείωση δαπανών, με αποτέλεσμα -όπως δηλώνει στην ανακοίνωσή του- να λειτουργεί «στο περιβάλλον της απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου με ευθύνη, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα»

Τα κέρδη, όπως είναι φυσικό, δεν πρόκειται να διατεθούν προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων που δοκιμάζονται από το ενεργειακό κόστος την ίδια ώρα που τους απομυζούν οικονομικά κυβέρνηση - τρόικα - μεγάλα αφεντικά. Αντίθετα, μεγαλώνουν την «προίκα» του ΔΕΣΦΑ, καθώς σημειώνεται ότι «η πρόκληση για το 2012 είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρούν οι μπίζνες στην Ενέργεια (2018-07-21 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί στο τρίγωνο ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία (2013-06-12 00:00:00.0)
Ολοκληρώνει τα παζάρια για τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ (2013-05-25 00:00:00.0)
Οξύνεται ο πόλεμος των μονοπωλίων της Ενέργειας (2013-02-10 00:00:00.0)
Στο «σφυρί» έως τον Αύγουστο (2012-03-01 00:00:00.0)
Προχωρεί η ιδιωτικοποίηση... (2009-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ