Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Απαγορεύει το συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις

Δεν επιτρέπει τη συνδικαλιστική έκφραση ο Αρειος Πάγος στους υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως γίνεται για όλους τους άλλους Ελληνες. Αντίθετα, γνωμοδότησε υπέρ της σύστασης «ενώσεων προσώπων», σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, χωρίς να έχουν την προστασία που προβλέπει ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/1982.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ανατρέποντας προηγούμενη εφετειακή απόφαση, σχεδόν ομόφωνα έκρινε ότι οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις απολαμβάνουν τις συνταγματικές αρχές και τα άρθρα του Αστικού Κώδικα (78-81) για τα ατομικά δικαιώματα της συνένωσης σε ενώσεις. Ωστόσο, η αρεοπαγίτικη απόφαση είναι μακριά από το πάγιο αίτημα των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων για συνδικαλισμό στο στρατό. Και αυτό γιατί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου απαγορεύει το συνδικαλισμό, όπως προβλέπεται με το νόμο 1264/82 που προστατεύει τους συνδικαλισμένους (μη απόλυση συνδικαλιστών, χορήγηση συνδικαλιστικής άδειας κ.λπ.).

Η υπόθεση αφορά την ίδρυση σωματείου με την επωνυμία «Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων», η οποία είχε παραπεμφθεί από το Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου στην Ολομέλεια του ίδιου δικαστηρίου λόγω μείζονος σημασίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2005 η Ενωση Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε δικαιωθεί στο Πενταμελές Πρωτοδικείο Αθήνας για ίδρυση συνδικαλιστικού σωματείου, ενώ στη συνέχεια το Εφετείο έκρινε τα εντελώς αντίθετα και πως δεν επιτρέπεται κανένας συνδικαλισμός στις Ενοπλες Δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ