Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Λουκέτο» σε ΟΕΚ - ΟΕΕ

Την οριστική κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε προχτές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παρά τα όσα καθησυχαστικά διέρρεε η κυβέρνηση όλες τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου να φρενάρει τις γενικευμένες αντιδράσεις των εργαζομένων, έβαλε την οριστική ταφόπλακα στο δικαίωμα στη στέγη, στην αναψυχή, στην ψυχαγωγία για χιλιάδες εργατικές οικογένειες.

Παράλληλα, η περιουσία των δυο Οργανισμών, κινητή και ακίνητη, δηλαδή αυτά που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους (η εισφορά των εργοδοτών είναι μέρος της απλήρωτης δουλειάς των εργαζομένων), περνά εξ ολοκλήρου στον ΟΑΕΔ και με βέβαιο τον κίνδυνο να «αξιοποιηθούν» για άλλους σκοπούς και στόχους. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα αποθεματικά των δυο Οργανισμών υπολογίζονται περίπου στα 650 εκατομμύρια ευρώ και είναι τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΕ υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ΟΕΚ κατέχει 1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους οικισμούς του, 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις σε 45 νομούς της χώρας. Επιπλέον, οριστικά κινδυνεύουν να χαθούν τα 4 περίπου δισ. ευρώ που παράνομα παρακρατεί το ΙΚΑ από τους δυο Οργανισμούς, τις εισφορές δηλαδή που εισέπραττε για λογαριασμό τους και δεν απέδιδε.

Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται προσωρινή επιτροπή που θα προχωρήσει στην εκκαθάριση των δυο καταργούμενων Οργανισμών κατά το μεταβατικό διάστημα λειτουργίας τους, η διάρκεια του οποίου δε θα ξεπερνά τους 6 μήνες. Οι αρμοδιότητες των καταργούμενων Οργανισμών μεταφέρονται και ασκούνται από τον ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με το άρθρο 3 οι πόροι, τα ήδη ταμειακά διαθέσιμα και κάθε έσοδο των δυο Οργανισμών μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό με την επωνυμία «Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής» με διοικητική, λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια που συστήνεται με την παρούσα στον ΟΑΕΔ και τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο ίδιο άρθρο αποσαφηνίζεται ότι «νέα προγράμματα και παροχές δεν αναλαμβάνονται από τον ΟΑΕΔ, εκτός από τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών καθώς και τη συντήρησή τους και των εν εξελίξει υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων ή παροχών στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων ή σκοπών των δύο καταργούμενων οργανισμών».

Η κυβέρνηση βάζει τέλος: Στο κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ. Στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου από εδώ και στο εξής. Στην χορήγηση άτοκων δανείων από κεφάλαια του ΟΕΚ για πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Οπως επίσης και τα δάνεια αποπεράτωσης και επισκευής κατοικιών που ήταν άτοκα από κεφάλαια του ΟΕΚ. Στα δελτία Κοινωνικού Τουρισμού. Πάνω από 500.000 δικαιούχοι δε θα μπορέσουν να κάνουν έστω και το 7ήμερο διακοπών που χορηγούσε η Εργατική Εστία. Καταργούνται επίσης τα δελτία αγοράς βιβλίων και θεάτρου. Οπως και τα χειμερινά και θερινά εκδρομικά προγράμματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ