Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Αντιδράσεις στον απόηχο της συμφωνίας

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας σχολιάζοντας την προχτεσινή συμφωνία με τις ΗΠΑ, για την αναστολή των βορειοκορεατικών πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών μεγάλου βεληνεκούς με αντάλλαγμα 240.000 μετρικούς τόννους τροφίμων, δήλωσε χτες στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA πως η εξέλιξη είναι «βήματα που γίνονται στο πλαίσιο οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων» ανάμεσα στην Πιονγιάνγκ και την Ουάσιγκτον.

«Και η ΛΔ Κορέας και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως είναι αμοιβαίο συμφέρον η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο, η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και η προώθηση της αποπυρηνικοποίησης της περιοχής μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, ειδησεογραφικά δίκτυα σχολίασαν σαν ένα ακόμα σημάδι βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα σε ΛΔ Κορέας και ΗΠΑ την ανεπίσημη πρόσκληση των ΗΠΑ στον Βορειοκορεάτη υφυπουργό Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο για συμμετοχή σε επικείμενη συνδιάσκεψη για την ασφάλεια, σε φόρουμ του πανεπιστημίου «Syracuse» στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο αξιωματούχος έκανε δεκτή την πρόσκληση, μην αποκλείοντας την πιθανότητα να συναντηθεί με Αμερικανούς αξιωματούχους στο περιθώριο της συνδιάσκεψης.

Πάντως, οι εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας προκάλεσαν χτες τα σχόλια του Ισραηλινού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, πως μπορεί οι μακρόχρονες αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις και πιέσεις να έφεραν αποτέλεσμα στην περίπτωση της ΛΔ Κορέας, προεξοφλώντας ότι είναι «απίθανο» να συμβεί το ίδιο με την περίπτωση του Ιράν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ