Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
«Βάζει χέρι» στις αγροτικές επιδοτήσεις !

Με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο παρακρατεί το 3% των επιδοτήσεων που δικαιούνται 220 αγρότες των Τρικάλων, ως πρόστιμο για τη μη ανανέωση των αδειών λειτουργίας των γεωτρήσεων, παρά το γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση είχε δώσει διορία μέχρι και τον Ιούνη του 2012

Πριν ακόμα λήξει η προθεσμία που η ίδια έδωσε - λήγει τον Ιούνη του 2012 - η κυβέρνηση, μέσω των ελέγχων δηλώσεων καλλιέργειας που διενεργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προχωρά στην επιβολή βαριού προστίμου στους αγρότες που δεν ανανέωσαν τις άδειες λειτουργίας των γεωτρήσεών τους.

Μάλιστα, το πρόστιμο εισπράττεται πάραυτα με τη γνωστή μεθόδευση των παρακρατήσεων από τα χρήματα των επιδοτήσεων που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών. Σ' αυτή τη μεθόδευση, καταφεύγει η κυβέρνηση σε πολλές περιπτώσεις - το ίδιο έγινε, π.χ., με το χαράτσι για διογκωμένα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ - προκειμένου να αρπάξει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χρήματα από τις τσέπες των αγροτών. Το κάνει, δε, επιδεικνύοντας έναν απαράδεκτο και προκλητικό «ετσιθελισμό», καθώς δε λαμβάνει καθόλου υπόψη ούτε τα μεγάλα προβλήματα και τις πολλές αντιδράσεις που προκαλεί στον αγροτικό κόσμο, αλλά ούτε και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ενέργειά της είναι παράνομη και καταχρηστική, αφού υπάρχουν κοινοτικές οδηγίες και κανονισμοί που απαγορεύουν στις κυβερνήσεις να «βάζουν χέρι» στις αγροτικές επιδοτήσεις.

Στα Τρίκαλα

Θύματα αυτής της κυβερνητικής μεθόδευσης έπεσαν 220 αγρότες του νομού Τρικάλων, οι οποίοι πέρασαν από τον έλεγχο για τις δηλώσεις καλλιέργειας που έκαναν. Οταν πήγαν στην τράπεζα να πάρουν τις επιδοτήσεις είδαν ότι ήταν μειωμένες. Οργισμένοι απευθύνθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ κι από εκεί έμαθαν ότι τους παρακρατήθηκε το 3% από τις επιδοτήσεις ως πρόστιμο επειδή δεν κατέθεσαν τα χαρτιά για τις άδειες λειτουργίας των γεωτρήσεων.

Στο εύλογο ερώτημά τους «γιατί τους επιβλήθηκε το πρόστιμο πριν λήξει η προθεσμία που η ίδια η κυβέρνηση έδωσε», δεν πήραν συγκεκριμένη απάντηση και κάπου άκουσαν πως «έγινε κάποιο λάθος και τα χρήματα που τους παρακρατήθηκαν θα τους επιστραφούν με την καταβολή της συνδεδεμένης επιδότησης για το βαμβάκι». Φυσικά, αυτό καθόλου δεν καθησύχασε τους αγρότες, οι οποίοι είναι αγανακτισμένοι και ανάστατοι, καθώς περίμεναν τα λεφτά από τις επιδοτήσεις να κλείσουν μερικές από τις πολλές «τρύπες» που έχουν ανοιχτές και να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

«Πλημμύρα» χαρατσιών

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι μόνο το χαράτσι για τις γεωτρήσεις που η κυβέρνηση επιβάλλει στους αγρότες. Σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμος βλέπει το εισόδημά του να συρρικνώνεται, λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, που δεν καλύπτονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, των περικοπών και των «νόμιμων» και παράνομων παρακρατήσεων στις επιδοτήσεις, της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής κι απειλείται με ακόμα χειρότερα από τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ για το 2014-2020, συγκυβέρνηση και τρόικα του επιβάλλουν κι άλλα, πολλά χαράτσια, όπως τέλος ακινήτων, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, μείωση του αφορολόγητου ορίου, τακτοποίηση αυθαιρέτων, εισιτήριο και εξέταστρα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, ΦΠΑ 23% στα αγροτικά μέσα και εφόδια και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ανατιμήσεις στα διόδια και στα εισιτήρια του ΟΣΕ και των άλλων μέσων μεταφοράς, μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του οικιακού και αγροτικού ρεύματος, του νερού ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και στα δημοτικά τέλη που επιβάλλουν στα χωριά οι «καλλικρατικοί» δήμοι, εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές του ΟΓΑ, κόστος λειτουργίας σταυλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ