Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντυπωσιοθηρία και αποπροσανατολισμός

Εντυπωσιοθηρικά χρησιμοποιείται το θέμα της απευθείας διάθεσης πατάτας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το αστικά ΜΜΕ «σηκώνουν» ιδιαίτερα το θέμα και η όλη υπόθεση δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμό για τις προθέσεις όσων σπονσοράρουν αυτή την πρωτοβουλία.

Χτες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φέρεται να διετέθησαν 10 τόνοι πατάτας από το Νευροκόπι Δράμας και την Ανω Βροντού Σερρών, με τιμές γύρω στα 25 λεπτά το κιλό. Οι πρωτοβουλίες αυτές έτυχαν της αποδοχής των καταναλωτών και κάποιοι λένε ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές υφίστανται άγρια εκμετάλλευση από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όχι μόνο στην πατάτα άλλα σε όλα τα προϊόντα. Είναι επίσης γεγονός ότι οι παραγωγοί υφίστανται επίσης άγρια εκμετάλλευση και εκβιασμούς, από τους ίδιους που κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών. Οι πατατοπαραγωγοί της χώρας για παράδειγμα, τους τελευταίους μήνες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους κερδοσκοπικούς εκβιασμούς των εμπορομεσαζόντων και στις περισσότερες πατατοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι πατάτες παρέμεναν απούλητες στις αποθήκες. Από την άλλη, όλο το προηγούμενο διάστημα γίνονται μαζικές εισαγωγές βασικά από την Αίγυπτο, αλλά και από την Κύπρο. Η όλη κατάσταση προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση και αποπροσανατολισμό. Και όπως φαίνεται, οι πρωτοβουλίες των εθελοντών της πατάτας ή και άλλων προϊόντων δε θα λύσει το όλο πρόβλημα ούτε στους αγρότες, ούτε στους καταναλωτές - λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση βέβαια, από την πλευρά της, επιχειρεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει φτηνές εντυπώσεις, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το γεγονός της απευθείας διάθεσης πατάτας. Χτες έγινε γνωστό ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Δριβελέγκας σε απαντητικό του έγγραφο προς τη Βουλή αναφέρει σχετικά πως είχε ζητήσει στις 24/1 από τους εισαγωγείς - εμπόρους να σταματήσουν τις εισαγωγές μέχρι τέλους Φλεβάρη και να απορροφήσουν τις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες από τα αποθέματα της ελληνικής πατάτας. Και όπως επίσης αναφέρεται υπήρξε «δείγμα καλής συνεργασίας»... Δηλαδή; Δεν έγιναν εισαγωγές και οι παραγωγοί πούλησαν τις πατάτες σε καλές τιμές στους εμπόρους;...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ