Τρίτη 6 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Και η Κίνα εισέρχεται στον ανταγωνισμό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πρόταση για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που βρέθηκε στο «οικόπεδο 12» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατέθεσε την Παρασκευή η κινεζική CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) στην κυπριακή υπουργική επιτροπή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που επιβεβαιώθηκαν από τον Κύπριο Υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, ο κινεζικός κολοσσός επιθυμεί να εμπλακεί άμεσα στην επεξεργασία και εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της «Αφροδίτης» καθώς και να αναλάβει την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποίησης.

Η Κίνα δηλώνει «παρούσα» στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και σε μια επιθετική κίνηση λέει ότι ο κολοσσός της CNOOC εμφανίζεται πρόθυμος ακόμα και να αγοράσει τις εταιρείες Noble Energy (αμερικανικών συμφερόντων) και Delek (ισραηλινών) που έχει και μετοχές στην πρώτη, τονίζοντας ότι μπορεί να ολοκληρώσει το έργο του τερματικού σταθμού υγροποίησης εντός 48 μηνών (τεσσάρων ετών) αντί για επτά ή οκτώ ετών που υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν άλλες εταιρείες.

Παράλληλα, με την Κίνα ενδιαφέρον για τα κυπριακά κοιτάσματα έχει και η Ρωσία, και δη η Gazprom, όπως και άλλες εταιρείες η Lukoil, η κορεατική Kogas, η νορβηγική Statoil, η Eni και η βραζιλιάνικη Petrobras.

  • Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου Ισραήλ και Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή στη Μεσόγειο υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει τις δύο χώρες. Η κατασκευή του καλωδίου τάσης 2.000 MGW που θα έχει μήκος 287 χλμ. σε βάθος 2 χλμ. θα ολοκληρωθεί το 2016. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ της ισραηλινής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και τον ελληνο-κυπριακό όμιλο ΔΕΗ Quantum Energy και πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ