Τετάρτη 7 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ανακήρυξη ημι-αυτονομίας στα ανατολικά

ΤΡΙΠΟΛΗ.-

Σε ανακήρυξη της ανατολικής Λιβύης σε ημιαυτόνομη περιοχή προχώρησαν, χτες, σε μια πανηγυρική τελετή φύλαρχοι και οι αρχηγοί των τοπικών ένοπλων ομάδων με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, αποδεικνύοντας ότι πίσω από τις δήθεν διακηρύξεις περί «ευημερίας και δικαιωμάτων του λιβυκού λαού» που κυριάρχησαν κατά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα, κρύβεται ένας αδυσώπητος διχαστικός πόλεμος για την εξουσία στην πλούσια, σε ενεργειακά κοιτάσματα, χώρα. Δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ότι η Κυρηναϊκή είναι η πλέον πλούσια, σε κοιτάσματα, περιοχή της Λιβύης και από εκεί και την πρωτεύουσά της Βεγγάζη ξεκίνησε και η εκστρατεία ανατροπής του Καντάφι, πέρυσι το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των φυλάρχων, αποφασίστηκε η σύσταση ενός Προσωρινού Συμβουλίου του Λαού της Κυρηναϊκής (όπως ονομαζόταν και παλιότερα η επαρχία), με επικεφαλής τον σεϊκ Αχμάντ Ζουμπάιρ αλ Σενούσι, ο οποίος είναι μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά την ανατροπή και δολοφονία Καντάφι. Ο Ζουμπάιρ είναι ανιψιός του πρώην βασιλιά της χώρας, Ιντρίς, ο οποίος ανατράπηκε το 1969 από τον Καντάφι. Επί Ιντρίς, η Λιβύη ήταν ομοσπονδιακό κράτος με τρία αυτόνομα κρατίδια, την Κυρηναϊκή, την Τριπολίτιδα, στα δυτικά, και το Φεζάν, στα νοτιοδυτικά.

Σύμφωνα, πάντα, με τις επίσημες ανακοινώσεις, απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ανεξάρτητου κοινοβουλίου, αστυνομικής δύναμης, δικαστικών αρχών και ξεχωριστή διαχείριση των «υποθέσεων της Κυρηναϊκής» αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναφέρεται και σε οικονομικές συμφωνίες. Επίσης, εκφράζεται ανοιχτή διαφωνία με τον νέο εκλογικό νόμο που προβλέπει 60 έδρες μόνο στην νέα 200μελή βουλή για τα ανατολικά της χώρας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει «αναλογικότερη εκπροσώπηση». Η ανακοίνωση, πάντως, αποφεύγει να φτάσει στα άκρα και αναγνωρίζει την κεντρική ηγεσία της Τρίπολης και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου ως «σύμβολο ενότητας της χώρας και νόμιμο εκπρόσωπο της Λιβύης στο εξωτερικό», αφήνοντάς του, δηλαδή, την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής.

Παρά το ότι ορισμένες φωνές, όπως του επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, προσπάθησαν να υποβιβάσουν τη σημασία της εξέλιξης, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρόκειται για ανησυχητικές εξαγγελίες» και ότι δεν απειλείται η «ενότητα της χώρας». Εντούτοις, δεν έχουν όλοι στην Τρίπολη την ίδια άποψη και δεν είναι λίγοι εκείνοι, όπως ο Φάτχι Μπάγια, επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου, που επιμένουν ότι πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην ομοσπονδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ