Τετάρτη 7 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προς επανάληψη συνομιλιών η ομάδα των «6»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, προφανώς για λόγους τακτικής, φαίνεται ότι επιλέγουν ΕΕ και ΗΠΑ. Χθες, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί την ομάδα των «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία- και τη Γερμανία), αποδέχτηκε την πρόταση για επανάληψη των συνομιλιών με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως αυτή είχε διατυπωθεί σε επιστολή του Ιρανού διαπραγματευτή Σαγιάντ Τζαλίλι, τον περασμένο μήνα. Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να οριστεί ο τόπος και η ακριβής ημερομηνία της νέας συνάντησης.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη γνωστοποίηση της επανέναρξης του διαλόγου, η Τεχεράνη είχε προχωρήσει σε μια νέα «κίνηση καλής θέλησης». Οι ιρανικές αρχές δήλωναν, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, πρόθυμες να επιτρέψουν στους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του Παρσίν, διευκρινίζοντας ότι επειδή είναι στρατιωτική περιοχή, θα πρέπει οι επιθεωρητές να έχουν συγκεντρώσει όλες τους τις απορίες γιατί είναι δύσκολο να πηγαινοέρχονται στο συγκεκριμένο σημείο. Είχε προηγηθεί, μία μέρα νωρίτερα, η απόφαση αναψηλάφισης της δίκης του νεαρού Αμερικανού ιρανικής καταγωγής που καταδικάστηκε σε θάνατο ως πράκτορας της CIA, και η αναστολή της ποινής του.

Αν η ατμόσφαιρα μεταξύ των «6» και της Τεχεράνης μοιάζει να αποκλιμακώνεται, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την ισραηλινή ηγεσία, που επιμένει στους εξαιρετικά υψηλούς τόνους. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν φάνηκε να ικανοποιείται από τις διαβεβαιώσεις Ομπάμα, στην μεταξύ τους συνάντηση, ότι η Ουάσιγκτον «θα χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική ως τελευταία επιλογή εφόσον αποτύχει η διπλωματία» - κάτι που επανέλαβε, χθες, ο υπουργός Αμυνας Πανέτα - αλλά και το ότι «δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση ν' απειληθεί η στρατιωτική ισχύς του Ισραήλ». Ο Νετανιάχου προειδοποίησε από συγκέντρωση του αμερικανο-ισραηλινού λόμπι, ότι «ο χρόνος τελειώνει ως προς το Ιράν» και ότι το «Ισραήλ δεν θα ζήσει υπό την απειλή αφανισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληρά παζάρια και απαιτήσεις για συμφωνία (2015-06-25 00:00:00.0)
Απειλές για στρατιωτική δράση κατά του Ιράν (2013-10-02 00:00:00.0)
Σφοδρή αντιπαράθεση και απειλές (2012-09-29 00:00:00.0)
Σφοδρή αντιπαράθεση και απειλές (2012-09-29 00:00:00.0)
Επιμένει στο «πολεμικό κλίμα» η ισραηλινή ηγεσία (2012-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ