Πέμπτη 8 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Νέα «επεισόδια» στην καμπάνια διαστρέβλωσης της Ιστορίας

Ο Πρόεδρος της Λετονίας καλεί τους πολίτες να υποκλιθούν στους Λετονούς λεγεωνάριους των SS

Την έντονη αντίδραση των βετεράνων αντιφασίστων προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πρόεδρου της Λετονίας, Αντρις Μπερζίνς, ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξή του (28/02) στο λετονικό κανάλι LNT, ανέφερε πως πρέπει να υποκλιθούμε μπροστά στους Λετονούς λεγεωνάριους των SS, επειδή πολλοί από αυτούς έδωσαν τη ζωή τους για τη Λετονία. Υπογράμμισε πως «είναι παράλογο να θεωρούμε ότι οι Λετονοί λεγεωνάριοι των SS ήταν εγκληματίες». Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση εάν κρίνει αναγκαίο να καθιερωθεί σε επίσημη αργία η «Ημέρα της μνήμης των Λετονών λεγεωνάριων των SS», την οποία τα φασιστικά αποβράσματα έχουν καθιερώσει στις 16 Μάρτη, μέρα ίδρυσης αυτών των φασιστικών στρατιωτικών τμημάτων.

Στις 4 Μάρτη του 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο της λετονικής Ενωσης των αγωνιστών της αντιχιτλερικής συμμαχίας απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον Λετονό Πρόεδρο, στην οποία εκφράζεται οργή κι αγανάκτηση για αυτές τις δηλώσεις. Στην επιστολή μεταξύ άλλων τονίζεται: «Εμείς είμαστε αυτοί που πολεμήσαμε στις γραμμές του Κόκκινου Στρατού, της βασικής δύναμης, που απελευθέρωσε τον κόσμο από τον απάνθρωπο φασισμό και τώρα εσείς μας προτείνετε να υποκλιθούμε μπροστά στους μπράβους του φασισμού, σ' εκείνους που πολεμούσαν για τη νίκη του φασισμού». Στην επιστολή τους οι βετεράνοι του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ρωτούν για ποιο λόγο πρέπει να υποκλιθούν στους συνεργάτες των ναζί, μήπως «για την ανελέητη εξολόθρευση του άμαχου πληθυσμού, για τη μαζική εξολόθρευση των εβραίων στη Λετονία και του άμαχου πληθυσμού στη Λευκορωσία» και υπενθυμίζουν πως το δικαστήριο της Νυρεμβέργης καταδίκασε τα SS ως εγκληματική οργάνωση.

Από τη μεριά τους, οι εθνικιστικές οργανώσεις της Λετονίας εξέφρασαν «τη βαθιά ευγνωμοσύνη» στο Λετονό Πρόεδρο για τη δημόσια υποστήριξη των Λετονών «λεγεωνάριων», χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου ως «τολμηρή πράξη», που είναι αντάξια στον Πρόεδρο.

Στο μεταξύ, οι αρχές της Λετονίας ανησυχούν πως όλο και περισσότεροι νέοι τιμούν την Ημέρα της Αντιφασιστικής νίκης στις 9 Μάη. Ετσι, σε πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής «για την πατριωτική διαπαιδαγώγηση», βουλευτές από τα εθνικιστικά κόμματα πρότειναν να παρακολουθούνται οι μαθητές που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την Αντιφασιστική Νίκη στις 9 Μάη και να τους γίνεται μομφή!


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ