Πέμπτη 8 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Τρώγονται οι «απελευθερωτές»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Προς μια νέα δίνη βίας μοιάζει να βαδίζει η Λιβύη καθώς οι «απελευθερωτές» που ανέλαβαν τα ηνία της χώρας μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι με τη βοήθεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, φαίνεται ολοένα περισσότερο ότι ως μοναδικό μέλημά τους είχαν και έχουν τη νομή της εξουσίας και κατ' επέκταση τα κέρδη που ο έλεγχός της θα φέρει μέσα από τις συμφωνίες με τα διάφορα μονοπώλια (κυρίως βρετανικά, γαλλικά και ιταλικά) που έχουν ερείσματα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η αρνητική αυτή προοπτική για το λιβυκό λαό, του οποίου τα βάσανα εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών δε φαίνεται να τελειώνουν, εκφράστηκε σαφώς από την ανεπίσημη, προς το παρόν, ανακήρυξη «ημι-αυτονομίας» της επαρχίας της Κυρηναϊκής αλλά και από τη σαφή προειδοποίηση του επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ότι θα χρησιμοποιηθεί βία για ν' αποτραπεί διαίρεση της χώρας.

Ο Τζαλίλ υποστήριξε ότι η διαίρεση, «υποδαυλίζεται από ορισμένες αραβικές χώρες» χωρίς να τις κατονομάζει. Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει κάπως την ένταση, ένας εκπρόσωπος της τοπικής ηγεσίας της Κυρηναϊκής υποστήριζε ότι «η όλη κίνηση στοχεύει μόνο στη διοικητική διάκριση και όχι στην ανεξαρτησία».

Εντονη ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο 57μελής Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, που συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον Εθνικό Συμβούλιο, Αμπντέλ Ραχίμ αλ Κιμπ, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί τίποτε σχετικό, απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις αυτές και ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές τον Ιούνιο χωρίς καμία καθυστέρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ