Παρασκευή 9 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Διαδήλωσαν με τις γυναίκες τους και κλιμακώνουν

Την Κυριακή η σύσκεψη για τον αγωνιστικό συντονισμό στο Μέταλλο

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Μία πρώτη άμεση αγωνιστική απάντηση στις 13 νέες τρομοκρατικές απολύσεις της εργοδοσίας του Μάνεση, έστειλαν χτες οι απεργοί χαλυβουργοί με τη δυναμική κινητοποίηση που έκαναν στο κέντρο της Αθήνας, που διοργάνωσε η Επιτροπή Γυναικών Χαλυβουργών.

Μια κινητοποίηση που έγινε με αφορμή και τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες των χαλυβουργών, στηρίζοντας τον απεργιακό αγώνα που δίνουν 131 ημέρες σήμερα με τη δράση τους. «8 του Μάρτη σύμβολο αγώνα θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα», βροντοφώναξαν οι γυναίκες των χαλυβουργών, αλλά και πολλές ακόμα - μέλη της ΟΓΕ, που μαζί με εργαζόμενους, εκπροσώπους σωματείων και νέους δήλωσαν και χτες τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των χαλυβουργών. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια με πορεία κατέληξαν στη Βουλή. Εκεί, αντιπροσωπεία μελών της επιτροπής γυναικών και του σωματείου θέλησε να καταθέσει στα κόμματα ψήφισμα - υπόμνημα με τα αιτήματα των γυναικών.

«Είμαστε στο πλευρό τους»

«Οι οικογένειες των χαλυβουργών πήραμε τις αποφάσεις μας. Είμαστε στο πλευρό τους, όλοι μαζί, γυναίκες, παιδιά και γέροι. Μην τολμήσει κανείς να τους ακουμπήσει! Για πρώτη φορά, ενωμένες στο πλευρό του σωματείου των απεργών χαλυβουργών μπαίνουμε στον αγώνα», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα των γυναικών και απαιτούν: Να σταματήσουν οι απολύσεις και να ανακληθούν όσες έγιναν. Οικονομική Ενίσχυση όλων των οικογενειών των απεργών χαλυβουργών μέσω του ΟΑΕΔ. Να καλύψει το υπουργείο Εργασίας τις μέρες ασφάλισης της απεργίας. Να παγώσουν για ένα χρόνο τα δάνεια των απεργών χωρίς πανωτόκια.


Οπως ενημέρωσε η αντιπροσωπεία που πήγε στη Βουλή, στα γραφεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν εμφανίστηκε κανείς, ενώ στο ΛΑ.Ο.Σ. κατήγγειλαν ότι τους χαρακτήρισαν «συνάνθρωπους» αντί για εργάτες και γυναίκες εργατών. Το υπόμνημα παρέλαβαν εκπρόσωποι από το ΚΚΕ, που τους ενημέρωσαν για Επίκαιρη Ερώτηση που θα καταθέσει το Κόμμα τη Δευτέρα, και το ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένος η Μαρία Δελή εκ μέρους της Επιτροπής Γυναικών τόνισε ότι: «Οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. μας θέλουν να σερνόμαστε, να μη σηκώνουμε κεφάλι για να βγάζει κέρδη ο κάθε Μάνεσης. Είναι υπεύθυνοι για όσα τραβάμε στα σπίτια μας εμείς και όλες οι λαϊκές οικογένειες. Οφείλουμε να σηκώσουμε το κεφάλι. Οπως στις 8 του Μάρτη που τιμάμε σήμερα. Τους αγώνες δηλαδή που έγιναν στα υφαντουργεία της Νέας Υόρκης, εκεί που έχυσαν το αίμα τους γυναίκες εργάτριες. Οφείλουμε λοιπόν να τιμήσουμε τους νεκρούς και οφείλουμε να παλέψουμε για τη ζωή και τα παιδιά μας».

Την Κυριακή η σύσκεψη για τον κλάδο

Επόμενος σημαντικός σταθμός που έχουν ορίσει ηοιαπεργοί χαλυβουργοί στα πλαίσια κλιμάκωσης του σκληρού αγώνα που δίνουν αποτελεί η Πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, στην οποία έχουν καλέσει να συμμετέχουν σωματεία του Μετάλλου όλης της χώρας.

Την ίδια στιγμή το σωματείο με χτεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει τις νέες απολύσεις και τις απειλές του Μάνεση.

Χτες, η Επιτροπή Ειρήνης Αρκαδίας που επισκέφτηκε το χαλυβουργείο προσέφερε 100 κιλά κρέας και 15 κιλά κρασί. Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Τσεχία και Ελληνική Κοινότητα Πράγας σε πρόσφατη εκδήλωση εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας. Σε αντίστοιχο ψήφισμα την αλληλεγγύη της εκφράζει και η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης.

Εκδήλωση ενίσχυσης των απεργών χαλυβουργών διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 9 Μάρτη, η ΝΕ Καστοριάς του ΚΚΕ. Θα γίνει στις 7 μ.μ., στην καφετέρια «DOLCINI» στους Μανιάκους Καστοριάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ