Τρίτη 13 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητά από τους χαλυβουργούς να σκύψουν το κεφάλι

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μια ακόμη τοποθέτηση - πρόκληση της κυβέρνησης απέναντι στους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», χτες στη Βουλή. Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης ζήτησε να σταματήσει η απεργία και να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για 500 ευρώ το μήνα σε απάνθρωπες συνθήκες και θερμοκρασίες 1.000 βαθμών Κελσίου. Συγκεκριμένα, είπε: «Ποιον ευνοεί η απεργία; Ευνοεί τους εργαζόμενους το να είναι κλειστή η επιχείρηση; Μήπως ευνοούνται με την απεργία τα σχέδια της επιχείρησης;». Κάλεσε μάλιστα τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τα σχέδια της εργοδοσίας για μείωση ωρών εργασίας και αποδοχών 500 ευρώ, σημειώνοντας πως στο αντίστοιχο εργοστάσιο «στο Βόλο αποδέχθηκαν την 5ωρη εργασία με μειωμένες αποδοχές. Η απόφαση των εργαζομένων να προχωρήσουν σε απεργία ήταν σωστή επιλογή ή έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει το μπαράζ των απολύσεων;», δηλώνοντας πως «το σωστό ήταν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας με μία 4μηνη σύμβαση».

«Ο Μάνεσης ζήτησε να δουλεύουν 20 ώρες την εβδομάδα και να πληρώνονται 500 ευρώ» όταν «η εταιρεία έχει ανοδική πορεία. Κάνει εξαγωγές» τόνισε ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. Στην πραγματικότητα, «αξιοποιεί την κρίση ο επιχειρηματίας» και «ήθελε να καθιερώσει το καθεστώς αυτό σε όλες τις επιχειρήσεις του». Οπως είπε, «οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το "ποιος είναι με ποιον"».

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «το υπουργείο σας είχε την ευκαιρία να πιέσει τον ιδιοκτήτη, όμως του εκχωρεί ένα συγκεκριμένο χώρο μπροστά από το εργοστάσιο για να εγκαταστήσει ιδιωτικό λιμάνι». Ετσι «τον σιγοντάρετε στην αντεργατική του επίθεση». Κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι «επανερχόμαστε στην παλιά τακτική τού "δεν συζητώ με απεργούς"», προσθέτοντας πως «εσείς περιμένετε να λυγίσουν οι χαλυβουργοί. Εμείς λέμε "μην καρτεράτε να λυγίσουμε"». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση στηρίζει τα μονοπώλια και τον κάθε Μάνεση σε αυτή την αντεργατική αντιλαϊκή του επίθεση», αναφέροντας ότι «οι εργάτες δεν θα σκύψουν το κεφάλι, δεν θα συνεχίσουν να αποδέχονται αυτή την πολιτική. Θα σηκώσουν το κεφάλι πολύ ψηλά και περήφανα». Παράλληλα ο Σ. Χαλβατζής ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των απεργών, όπως το πάγωμα των δανείων και την πλήρη ασφαλιστική τους κάλυψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ