Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πάντα ψηλά το θερμόμετρο της έντασης

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Με υφέσεις και εξάρσεις συνεχίζεται ο «διπλωματικός πόλεμος» μεταξύ της Βρετανίας και της Αργεντινής για το καθεστώς κυριαρχίας στα νησιά Μαλβίνας, Φόκλαντς για τους Βρετανούς, για τα οποία οι δύο χώρες έχουν διεξαγάγει ήδη έναν πόλεμο ακριβώς 30 χρόνια πριν.

Χτες, η πλευρά της Αργεντινής επανήλθε, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται να προσφύγει στα αστικά και τα ποινικά δικαστήρια εναντίον των πετρελαϊκών εταιρειών που εμπλέκονται σε δραστηριότητες γύρω από τα νησιά Φόκλαντς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Εκτορ Τίμερμαν, προσθέτοντας ότι η Αργεντινή είχε ήδη ενημερώσει αυτές τις εταιρείες για το γεγονός ότι ασκούσαν παράνομη δραστηριότητα.

Ας σημειωθεί ότι από πριν τρεις βδομάδες η Αργεντινή υπέβαλε επίσημη καταγγελία στον ΟΗΕ κατά της στρατιωτικοποίησης από το Λονδίνο του Νότιου Ατλαντικού. Μία στρατιωτικοποίηση που είναι η απάντηση του Λονδίνου στην απόφαση της Αργεντινής να επαναφέρει το θέμα κυριαρχίας, έχοντας μάλιστα πλέον όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στο πλευρό της.

Από την πλευρά της, η Βρετανία δήλωσε επίσημα ότι υποστηρίζει τα δικαιώματα των «κατοίκων» των Φόκλαντς να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα πετρελαίου εντός των γεωγραφικών ορίων των νησιών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ