Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις μέσω προσφυγικού ρεύματος

Οι Σύριοι πρόσφυγες που φεύγουν μέσω της Τουρκίας λόγω των ένοπλων συγκρούσεων αξιοποιούνται ως μοχλός πίεσης
Οι Σύριοι πρόσφυγες που φεύγουν μέσω της Τουρκίας λόγω των ένοπλων συγκρούσεων αξιοποιούνται ως μοχλός πίεσης
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το ενδεχόμενο δημιουργίας «μιας ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας», προκειμένου να εγκατασταθεί το αυξανόμενο κύμα προσφύγων επαναδιατύπωσε, χτες, με επίταση ο Τούρκος πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του θα πρέπει ν' αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ζήτημα. Η Τουρκία, και μέσω αυτού του τρόπου, πρωτοστατεί μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την αλλαγή καθεστώς στη Συρία, υποστηρίζοντας όπως και στις περιπτώσεις της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου τη λεγόμενη αντιπολίτευση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» (σ.σ. εκ παραδρομής στο αντίστοιχο χτεσινό δημοσίευμα η Τουρκία εμφανιζόταν να μην τους στηρίζει κάτι που είναι βεβαίως λανθασμένο).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι, τις τελευταίες βδομάδες, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Σύρων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία και μάλιστα τα τελευταία 24ωρα έχουν φτάσει τους 1.000 ανά ημέρα. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους περίπου 230.000 άνθρωποι, αλλά εξ αυτών μόνο οι 30.000 έχουν περάσει τα σύνορα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και υπενθύμισε ότι η Τουρκία «έχει εμπειρία» από ανάλογη περίσταση, καθώς είχε δημιουργήσει ανάλογες ζώνες για πρόσφυγες στα σύνορά της με το Ιράκ, το 1991 κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου. Ταυτόχρονα, οι τουρκικές αρχές κάλεσαν όλους τους Τούρκους υπηκόους που ζουν στη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα, προειδοποιώντας τους ότι υπάρχει «πλέον μεγάλος κίνδυνος και για τη ζωή τους λόγω των εξελίξεων».

Η Αγκυρα γνωστοποίησε ότι θα κρατήσει ανοιχτό το προξενείο της στο Χαλέπι, αλλά κλείνει την πρεσβεία της στη Δαμασκό. Το οριστικό κλείσιμο των πρεσβειών τους στη συριακή πρωτεύουσα ανακοίνωσαν τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (των πετρελαιο-μοναρχιών δηλαδή), το οποίο για άλλη μια φορά αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο της αιχμής του δόρατος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Συγκεκριμένα, με διαφορά ενός 24ώρου, ανακοινώθηκε το κλείσιμο των πρεσβειών της Σ. Αραβίας, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Κατάρ και το Ομάν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναμενόταν, αργά χτες το απόγευμα, η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού για τη Συρία, Κόφι Ανάν, όσον αφορά στις επαφές που είχε με τη συριακή ηγεσία το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά και για τη συριακή απάντηση στις προτάσεις αποκλιμάκωσης που της κατέθεσε και έχουν τρεις βασικούς άξονες: άμεση κατάπαυση πυρός εκατέρωθεν και απόσυρση του στρατού από τους δρόμους, απρόσκοπτη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και έναρξη πολιτικού διαλόγου. Η Δαμασκός διαμήνυσε, στα μέσα της βδομάδας, ότι «έδωσε θετική απάντηση» χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ