Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συντριβή ΝΑΤΟικού αεροσκάφους

ΚΑΜΠΟΥΛ._

Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, συνετρίβη χθες ελικόπτερο των τουρκικών ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στην περιοχή της Μπαγκράμ, κοντά στην Καμπούλ. Το ελικόπτερο του οποίου η πτώση σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οφείλεται σε τεχνικούς λόγους, κατά τη συντριβή του έπεσε σε ένα σπίτι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο παιδιά και δύο γυναίκες, ενώ σκοτώθηκαν και οι 12 Τούρκοι κατοχικοί στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Σεντίκ Σεντίκι.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη συντριβή, χωρίς να υπάρχει επίσημη αναφορά για τα αίτια της πτώσης ή τον αριθμό των νεκρών. Σημειώνεται ότι η Τουρκία διατηρεί δύναμη 1.800 στρατιωτών στο Αφγανιστάν, οι οποίοι λαμβάνουν μέρος κυρίως σε περιπολίες.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αποκαλύψεις όσον αφορά το μακελειό της περασμένης Κυριακής, οπότε και Αμερικανός κατοχικός στρατιώτης δολοφόνησε εν ψυχρώ 16 αμάχους ανάμεσα τους πολλά παιδιά στην περιοχή της Κανταχάρ. Σύμφωνα με τον Τζον Χέντρι Μπράουν, δικηγόρο του δράστη, αυτός εμφανίζεται να έπασχε από μετατραυματικό στρες, καθώς είχε τραυματιστεί δύο φορές στις τρεις αποστολές του και τον διαβεβαίωναν ότι θα συνεχίσει και για 4η θητεία σε πολεμική ζώνη. Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν τη δολοφονική μανία του στρατιώτη σε συνδυασμό «άγχους, αλκοόλ και οικογενειακών θεμάτων». Ο στρατιώτης κρατείται σε αμερικανική βάση στο Κουβέιτ και σύντομα αναμένεται να μεταφερθεί στις ΗΠΑ, ενώ η οικογένειά του για λόγους ασφαλείας βρίσκεται σε βάση στο Σιάτλ.

Η νέα σφαγή των 16 αμάχων στην Κανταχάρ από τον Αμερικανό κατοχικό στρατιώτη, ενίσχυσε το ήδη τεταμένο κλίμα μετά το κάψιμο των κειμένων του Κορανίου, από επίσης Αμερικανούς στη βάση Μπαγκράμ, εντείνοντας την οργή των Αφγανών, με το αντιαμερικανικό αίσθημα να αυξάνεται ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους στη χώρα, μετά την όποια αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο το μακελειό της περασμένης Κυριακής επιχειρείται να παρουσιαστεί ως μεμονωμένο περιστατικό που οφείλεται στη μανία ενός διαταραγμένου στρατιώτη ώστε να αποκοπεί από την βάρβαρη κατοχή, που αιματοκυλά τον πολύπαθο λαό του Αφγανιστάν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συντριβή ΝΑΤΟικού αεροσκάφους (2012-03-17 00:00:00.0)
Ανησυχία δημιουργεί το αντιΝΑΤΟικό κλίμα (2012-03-16 00:00:00.0)
Στις αφγανικές αρχές η ευθύνη των φυλακών της Μπαγκράμ (2012-03-10 00:00:00.0)
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ομπάμα (2010-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ