Τετάρτη 21 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προειδοποιήσεις και απειλές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν με δηλώσεις εκατέρωθεν. «Αν το Ιράν δεχθεί επίθεση θα αντεπιτεθεί», προειδοποίησε σε ομιλία του για το νέο ιρανικό έτος ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Την «κόντρα» συντηρεί και η ισραηλινή ηγεσία δηλώνοντας, διά μέσου του υπουργού Αμυνας, ότι θα «κρατήσει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής επίθεσης, στο τραπέζι». Αυτό δήλωσε ο Εχούντ Μπάρακ στη συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, στο Βερολίνο. Ο Τόμας ντε Μέζιερ επέστησε την προσοχή στις «συνέπειες ενός τέτοιου πλήγματος (που) θα είναι τεράστιες τόσο για το Ισραήλ όσο και για πολλούς άλλους».

Σε ανάλογο συμπέρασμα κατέληξε και προσομοίωση που φέρεται να έκανε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Κατά την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» η προσομοίωση έδειξε ότι οι συνέπειες ισραηλινών πληγμάτων κατά του Ιράν θα είναι τεράστιες, θα επεκταθούν σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, θα επηρεάσουν δραματικά τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί και τελικά θα υποχρεώσουν τον αμερικανικό στρατό να εμπλακεί.

«Ο πόλεμος δεν είναι λύση», υποστηρίζει, μιλώντας στην «Ουάσιγκτον Ποστ», ο πρώην αναλυτής της CIA Πολ Πίλαρ, εκτιμώντας ότι «η ιρανική ηγεσία δεν θα αλλάξει και πολύ τη συμπεριφορά της και τη στάση της ακόμη και αν αποκτήσει πυρηνικό όπλο, ενώ, αντίθετα, οι συνέπειες ενός στρατιωτικού πλήγματος σε βάρος του Ιράν θα είναι τεράστιες». Σε μήνυμά του για το ιρανικό νέο έτος, ο Αμερικανός Πρόεδρος αρκέστηκε να καλέσει το Ιράν να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και επανέλαβε ότι «ΗΠΑ και Ιράν δεν έχουν λόγο διχασμού».

Ως προς τις κυρώσεις, πάντως, αργά το βράδυ, οι ΗΠΑ, διά της Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσαν ότι εξαιρούν από τις κυρώσεις που θα επιβάλουν στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου δέκα χώρες της ΕΕ - Βέλγιο, Βρετανία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία - και την Ιαπωνία, προκειμένου να τους δοθεί χρόνος να εξετάσουν εναλλακτικές πηγές πετρελαϊκής προμήθειας και να μην επιδεινωθεί η δύσκολη οικονομική τους κατάσταση. Αντίθετα, δεν εξαιρούν τις Κίνα, Ινδία και Ν. Κορέα, κάτι που καθιστά, ιδιαίτερα στην περίπτωση των δύο πρώτων, ξεκάθαρη την προσπάθεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να «βάλει φρένο» στην ανάδειξή τους σε ισάξιους παίχτες στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

  • Μια ξεχωριστή εξέλιξη, πάντως, αποδεικνύει, για άλλη μια φορά, το μέγεθος της ιμπεριαλιστικής υποκρισίας. Χτες, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2017 - 2018 θα κλείσει τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα της χώρας, τον Σόρακ, ο οποίος είναι ο μοναδικός όπου έχουν γίνει επιθεωρήσεις. Θ' αντικατασταθεί από έναν επιταχυντή σωματιδίων και, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υποδιευθυντής της επιτροπής, Ντάνιελ Ντανιέλι, «σηματοδοτεί το τέλος της οποιασδήποτε πυρηνικής επιθεώρησης στο Ισραήλ», αφού η χώρα δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, σε αντίθεση με την Τεχεράνη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ