Πέμπτη 22 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΝΤΑΝΙΕΛ ΕΣΠΙΝΟΖΑ
Το κρησφύγετο

Χολιγουντιανό ντεμπούτο του νεαρού Σουηδού σκηνοθέτη (με Χιλιανό πατέρα), με ακόμα ένα κοινότοπο θρίλερ, αντίγραφο του αντιγράφου, του αντιγράφου και πάει λέγοντας... Ο Εσπινόζα μάλιστα πήρε μαζί του στο Χόλιγουντ δυο ταλαντούχους Σουηδούς ηθοποιούς (τον Φάρες Φάρες και τον Γιούελ Σίναμαν) σε ρόλους/κοντάρια κακών, με το μοναδικό τους κέρδος να μετριέται σε, πριν και μετά, πάχος πορτοφολιού.

Μια ακόμα περιπέτεια δράσης που υμνεί περίτρανα την υπέρμετρη βία, τους ανθρωπόμορφους σούπερ ήρωες της CIA που δουλεύουν μέσα από ΜΚΟ κλπ. και την «κάθαρση», που συνίσταται στην αιώνια νίκη του καλού επί του κακού, στην αμερικανική πάντα βερσιόν της ελεύθερης βούλησης. Και η κινηματογραφική βιομηχανία συνεχίζει να τραβά προς τη δόξα, με τα επόμενα αντιδραστικά φιλμ της δεκάρας, σε μια παγκοσμιοποιημένη «δημοκρατική» αγορά που διακινεί ανάλογα υποπροϊόντα στο 99% της έκτασής της.

Με την πεποίθηση ότι στο τέλος του δίωρου τα κακά παλικαράκια της CIA θα βρουν από το καλό σύστημα την τιμωρία που τους αξίζει... εκτυλίσσεται μια υπεραπλουστευμένη ιστορία, διάτρητη από διαπιστώσεις («όλοι προδίδουν όλους», «προσωπικά συμφέροντα (πλουτισμός) κάποιων της οργάνωσης», «οι πράκτορές μας στις ΜΚΟ»), αλλά και ξεκαρδιστικά γελοίες ρητορικές ερωτήσεις των στελεχών της CIA: «Είναι νόμιμο αυτό;». Η ιστορία τοποθετείται στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου οι καλοί πράκτορες της CIA κυνηγούν τις κακές παραφυάδες της ίδιας οργάνωσης που φοβούνται ότι θα αποκαλυφθούν από ένα μικροφίλμ που κυκλοφορεί σε ανεξέλεγκτα χέρια. Ο Ράιαν Ρέινολντς κρατά τον έναν (καλό) πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκείνον του νεαρού, άπειρου και αφελή πράκτορα της CIA, που κυνηγά έναν άλλο καλό, που θεωρεί κακό, τον Ντένζελ Γουάσινγκτον - πρώην πράκτορα της ίδιας οργάνωσης, μια πεπειραμένη παλιά καραβάνα. Σύμφωνα με το κανονιστικό των συνταγών και των φιλμικών κλισέ του είδους, κάπου στην εικόνα υπάρχει και μια ερωτική ιστορία σαν πικάντικη λεπτομέρεια - εδώ με διεθνείς, κοσμοπολίτικες αποχρώσεις - που υπενθυμίζει συνεχώς στο θεατή τι θυσιάζει ο αγνός πράκτορας της CIA... Και όλα αυτά εν μέσω πραγματικής κόλασης, σε παραπήγματα, γήπεδα, αυτοκινητόδρομους... Στην καρδιά καταιγισμών, από διμοιρίες στυγερών μισθοφορικών δολοφόνων, ομοβροντίες αυτομάτων υπερόπλων και τριγμούς από λάστιχα μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων που στριγκλίζουν σε όλους τους τόνους...

Παίζουν: Ντένζελ Γουάσινγκτον, Ράιαν Ρέινολντς, Βέρα Φαρμίγκα, Σαμ Σέπαρντ, Αγκνες Φίσερ, Μπρένταν Γκλίζον, κ.ά.

Παραγωγή: ΗΠΑ, Ν. Αφρική (2012).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ