Πέμπτη 22 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οργανισμός απαξίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς

Κάθετα αντίθετοι στο νέο οργανόγραμμα συρρίκνωσης του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δηλώνουν οι εργαζόμενοι σε αυτήν

Ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων, όλων των ειδικοτήτων, στην πολιτιστική κληρονομιά ενάντια στο νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΤ, ο οποίος, σε συνέχεια της πολιτικής υποχρηματοδότησης, περικοπών και απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προχωρά σε συγχωνεύσεις των περιφερειακών δομών της, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το κρατικό σύστημα προστασίας και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης του λαού. Ταυτόχρονα, ανοίγει ακόμη ένα δρόμο για περαιτέρω «αποψίλωση» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από το έμπειρο προσωπικό της, που, επί το πλείστον, δίνει τη μάχη για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς με μεράκι και αυταπάρνηση.

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στην ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με αρμοδιότητα το Νομό Πιερίας, σημειώνουν ότι η συγχώνευσή τους με τις υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς αποτελεί «πλήγμα για τον πολιτισμό της Πιερίας, που για μια ακόμη φορά απαξιώνεται με τον χειρότερο τρόπο». Προσθέτουν ότι η Πιερία διαθέτει «έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Δίον, με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του κόσμου, τον Ολυμπο». «Εύλογα αναρωτιέται κανείς», σημειώνουν, «κατά πόσο η κατάργηση της ΚΖ΄ ΕΠΚΑ συνδέεται με το γεγονός ότι στο Νομό Πιερίας βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της χώρας μας και ολόκληρου του κόσμου: Ο ΟΛΥΜΠΟΣ. Η προστασία του ως μοναδικού ιστορικού, μυθολογικού, αρχαιολογικού, αλλά και φυσικού μνημείου, παγκόσμιας κληρονομιάς και εμβέλειας, η αποτροπή της οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησής του, αλλά και μιας άναρχης "εκμετάλλευσής" του - δράσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν σε μία ανεπιστρεπτί καταστροφή του φυσικού και ιστορικού του περιβάλλοντος - αποτέλεσε πρώτιστη μέριμνα, αλλά και καθήκον της ΚΖ' ΕΠΚΑ, εδώ και δεκαετίες».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) σημειώνει ότι καταργούνται Εφορείες Αρχαιοτήτων και αρχαιολογικά ινστιτούτα «με αναγνωρισμένο έργο και προσφορά, που εξυπηρετούν ολόκληρους νομούς και εκτελούν έργα εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ», «βάλλουν (σ.σ. η κυβέρνηση) κατά του διεθνώς αναγνωρισμένου επιστημονικού έργου των επιστημόνων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αντιμετωπίζοντας το έργο της προστασίας των αρχαιοτήτων ως μια απλή διοικητική εργασία», «αυξάνονται οι δομές της Κεντρικής Υπηρεσίας και αποδυναμώνονται οι δομές που βρίσκονται στην περιφέρεια, προστατεύουν τις αρχαιότητες και εξυπηρετούν τους πολίτες», «υπαγάγουν περισσότερες υπηρεσίες και συμβούλια απευθείας στα Γραφεία Υπουργού και Γενικού Γραμματέα», «δίνεται το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία να μετακινεί αυθαίρετα τους υπαλλήλους από νομό σε νομό». Ο ΣΕΑ προσθέτει ότι το νέο οργανόγραμμα μειώνει κατά 35% τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την Ελλάδα, αποδυναμώνοντας την προστασία των μνημείων.

Σε ψήφισμα των συμμετεχόντων στο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία (καθηγητές, αρχαιολόγοι, μηχανικοί συντηρητές, γεωλόγοι, εργαζόμενοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κλπ.) σημειώνεται ότι «οι αρχαιότητες της Ελλάδας ανήκουν στο Δημόσιο κατά κυριότητα και νομή και είναι πράγματα εκτός συναλλαγής» και «η προστασία τους δεν επιδέχεται περικοπές γιατί το έγκλημα δεν είναι εναντίον της πατρίδας μας, αλλά εναντίον της κληρονομιάς της ανθρωπότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι υπουργοί αλλάζουν, τα προβλήματα μένουν (2013-07-12 00:00:00.0)
Ανθρωποι και μνημεία στο «έλεος» της «κοινωνίας των πολιτών»... (2012-05-27 00:00:00.0)
Λεφτά στα μνημεία όχι στα «Μέγαρα» (2011-04-15 00:00:00.0)
Δεν περνά ο εκφοβισμός! (2009-03-11 00:00:00.0)
Αρχαιολογία και Β. Ελλάδα (1999-02-10 00:00:00.0)
Αρχαιότητες "ξέφραγο αμπέλι" (1997-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ