Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επαφές Ανάν και διαγκωνισμοί για την αντιπολίτευση

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την πλήρη υποστήριξη της Μόσχας στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του κοινού εκπροσώπου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, στις εξελίξεις στη Συρία εξέφρασε ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβέντεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ μετά τις συναντήσεις που είχαν με τον Κόφι Ανάν στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο Ανάν, ο οποίος μεταβαίνει για επαφές στο Πεκίνο, δήλωσε ότι στην περίπτωση της Συρίας «δεν μπορούν να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί ν' αφεθεί αυτή η κατάσταση να σέρνεται επ' αόριστον».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι ο ίδιος κατέστησε σαφές σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι «οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ομάδες επιτήρησης μιας συμφωνίας εκεχειρίας, εφόσον αυτή επιτευχθεί. Αργά χτες, έγινε γνωστό ότι ο Ανάν έλαβε ορισμένες πρώτες απαντήσεις από τη συριακή ηγεσία, χωρίς, όμως, αυτές να γνωστοποιηθούν.

Σε πλήρη εξέλιξη, όμως, βρίσκεται και το έτερο πεδίο ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, πέραν αυτού στους κόλπους του ΟΗΕ: της «Ομάδας των Φίλων της Συρίας» και της προσπάθειας υιοθέτησης και χειραγώγησης της συριακής αντιπολίτευσης από συγκεκριμένες ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις. Ετσι, ενόψει της προγραμματιζόμενης δεύτερης συνόδου των«Φίλων» στην Κωνσταντινούπολη, την 1η Απριλίου, το «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο», όπου εκφράζονται κυρίως δυνάμεις προσκείμενες στους ισλαμιστές Αδελφούς Μουσουλμάνους, κάλεσε όλες τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις «να ενωθούν και να καταλήξουν σε ένα εθνικό σύμφωνο».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» της Συρίας, (από εκπρόσωπο στην Αγκυρα, η οποία έκλεισε και την πρεσβεία της στη Δαμασκό) που διαβεβαιώνει τις άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες για τις προθέσεις της οργάνωσης «να σεβαστεί τους πάντες στο πλαίσιο μιας πραγματικής δημοκρατίας» χωρίς διακρίσεις. Παρ' όλα αυτά, άμεση και αρνητική ήταν η αντίδραση της Επιτροπής Εθνικού Συντονισμού για την Εθνική Δημοκρατική Αλλαγή (όπου συσπειρώνονται κουρδικά, αραβικά, κοσμικά προοδευτικά κόμματα), που υπογράμμισε ότι Τουρκία και Κατάρ θέλουν να υπερσκελίσουν τον Αραβικό Σύνδεσμο, ενώ κατήγγειλε ότι ως «αντιπολίτευση» χαρακτηρίζεται από όλες αυτές τις δυνάμεις μόνο ό,τι υπάρχει εκτός Συρίας.

Το ζήτημα της Συρίας αναμένεται να κυριαρχήσει και στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, που αρχίζει σήμερα στη Βαγδάτη, η οποία έχει ξεκάθαρα ταχτεί κατά της οποιασδήποτε ανάμειξης στα εσωτερικά της Συρίας. Εντός Συρίας, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις, με επίκεντρο τη Χομς, ενώ το κοινοβούλιο ζήτησε από τον Πρόεδρο να «μεταθέσει γι' αργότερα τις προγραμματισμένες για τις 7 Μάη εκλογές, προκειμένου να εφαρμοστούν πρώτα οι μεταρρυθμίσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ