Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΗΛΙΟΣ»
Σκληρά παζάρια από τα ενεργειακά συμφέροντα

Κυνικό το ξένο κεφάλαιο, διαπραγματεύεται άτυπα πρόσθετα προνόμια για να ...κερδίσει από το ΗΛΙΟΣ

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να «πουλήσει» το διαβόητο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ εκτός και εντός Ελλάδας, προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές, αλλά και να κερδίσει προεκλογικούς «πόντους» η ενεργειακή πολιτική του μνημονίου, συνάντησε χτες την σκληρή πραγματικότητα της «ελεύθερης» αγοράς που στοχεύει να υπηρετήσει. Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η Κομισιόν, ο μεν αρμόδιος Επίτροπος για την Ενέργεια Γκ. Ετινγκερ εξέφρασε την γενικότερη υποστήριξη απέναντι στο σχέδιο ΗΛΙΟΣ, αφήνοντας όμως την υλοποίησή του στους ...ενδιαφερόμενους, ο δε υφυπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Γ. Μπέκερ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται άμεσα, αλλά μελλοντικά μπορεί να κάνει κάποιες συμπληρωματικές εισαγωγές φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα, έτσι ...για να την βοηθήσει. Οι κεντρικοί ομιλητές έμειναν «ασυγκίνητοι» ακόμη και από την πρωθυπουργική παρέμβαση στην εκδήλωση, όπου ο Λ. Παπαδήμος μίλησε για τη δυνατότητα το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ να καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγές ενέργειας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εθνική προτεραιότητα» τις επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και έδωσε έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται.

Βασική ιδέα του ΗΛΙΟΣ είναι η εξαγωγή ηλιακής ενέργειας 10.000 MW, που για να παραχθεί θα παραχωρηθούν δημόσιες εκτάσεις και ένα εξαιρετικά χαριστικό περιβάλλον επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε χτες ότι θα μπορούν να συμμετάσχουν και Ελληνες επιχειρηματίες στο σχέδιο - σε αντίθεση με την αρχική θέση της κυβέρνησης - ότι η συνολική έκταση γης που θα καλυφθεί αντιστοιχεί στο 0,1% της ελληνικής επικράτειας και ότι δρομολογούνται αναπροσαρμογές στις τιμές ΑΠΕ. Ειρωνεύτηκε μάλιστα τους επικριτές της κυβέρνησης που κάνουν λόγο για ξεπούλημα, λέγοντας ότι θα συνεχίσουμε να μαυρίζουμε από τον ήλιο στην Ελλάδα. Αρκεί βεβαίως να μην εμποδίζουμε με τις πετσέτες μας την εξάπλωση των ηλιακών πάνελ.

Η κυβέρνηση καλλιεργεί υψηλές οικονομικές προσδοκίες ισχυριζόμενη ότι θα πετύχει μείωση του ...χρέους. Οι πρώτες συζητήσεις έγιναν με παράγοντες της Γερμανίας. Αργότερα ειπώθηκε ότι θα γίνουν συζητήσεις και με άλλες χώρες. Τώρα, η Κομισιόν μέσω του Γκ. Ετινγκερ λέει ότι μπορούν να γίνουν εξαγωγές και σε χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Τουρκία, άποψη που την «άρπαξε στον αέρα» χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου και την περιέλαβε στην ομιλία του. Στο «διά ταύτα», το πρόγραμμα θα εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα ιδιωτικά συμφέροντα και αυτά άρχισαν τα «παζάρια», αξιώνοντας μεγαλύτερα κέρδη. Ο υφυπουργός Γ. Μπέκερ σημείωσε με νόημα ότι στην Ελλάδα η εγγυημένη τιμή είναι διπλάσια απ' ό,τι στη Γερμανία και η ηλιακή κάλυψη 40% μεγαλύτερη, ωστόσο η ανάπτυξη των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών είναι πολύ μεγαλύτερη στη Γερμανία. Αυτό οφείλεται, όπως είπε, στο γενικότερο επενδυτικό περιβάλλον. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει δικό της σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ και ειδικά των φωτοβολταϊκών. Ωστόσο, θεωρεί θετικό το ΗΛΙΟΣ, πιστεύει ότι είναι δυνατές οι εξαγωγές σε άλλες χώρες της ΕΕ και τάσσεται υπέρ του για να βοηθηθεί η Ελλάδα!

Η Κομισιόν ανταποκρίθηκε στο ελληνικό αίτημα για «ηθική» στήριξη του ΗΛΙΟΣ, ωστόσο δεν θα κουνήσει «βλέφαρο» για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες καλύπτουν σήμερα 2.000 MW και χρειάζονται τεράστια ποσά για την επέκτασή τους. Εάν ενδιαφερθούν επενδυτές και γίνουν συμφωνίες, τότε μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση από την ΕΕ. Και πάλι, η ΕΕ προτιμά διασυνδέσεις που θα εξυπηρετούν τη δική της στρατηγική, ειδικά τη σύνδεση με τρίτες χώρες. Ετσι θα μπορεί, όχι μόνο να λάβει, αλλά κυρίως να στείλει ενέργεια στην ...Ελλάδα και μέσω αυτής στην Τουρκία και αλλού.

Ο Γκ. Ετινγκερ συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Περιβάλλοντος, τη ΡΑΕ κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ