Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Εκατοντάδες χιλιάδες στο «κόκκινο»

Ο φιλομονοπωλιακός χαρακτήρας διαχείρισης της οικονομικής κρίσης αποτυπώνεται με τον πλέον κραυγαλέο και αδιάψευστο τρόπο στα άδεια ταμεία των μικρών καταστημάτων, στα χιλιάδες λουκέτα και τη δραματική μείωση του εισοδήματος των μικρών και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως διαπίστωνε η ΕΣΕΕ, πριν από μερικές βδομάδες, όταν δημοσιοποιούσε τα στοιχεία που συνέλεξε σχετικά με την πορεία των χειμερινών εκπτώσεων, «το τέλος των χειμερινών εκπτώσεων έφερε και το τέλος στις αντοχές χιλιάδων μικρομεσαίων εμπόρων». Κάποιοι που εναπόθεσαν τις τελευταίες ελπίδες τους σε μια προσωρινή παράταση στις εκπτώσεις, διαψεύστηκαν, καθώς όσο ελκυστικά κι αν ήταν τα ποσοστά των μειώσεων των τιμών, δε στάθηκαν αρκετά να προσελκύσουν μέχρι τα ταμεία των μαγαζιών τους εργαζόμενους με πετσοκομμένους και, για χιλιάδες, ανύπαρκτους μισθούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στη διάρκεια του ενάμιση μήνα που διήρκεσαν οι χειμερινές εκπτώσεις, σημειώθηκε σχεδόν ανεξέλεγκτη πτώση του τζίρου που κυμάνθηκε στο 43% κατά μέσο όρο, ενώ υπήρξαν περιοχές που οι έμποροι είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται ακόμα και πάνω από 60%.

***

Ακόμη, 9 στους 10 δήλωσαν μείωση πωλήσεων κατά 40% στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων και συνολικά κατά το πρώτο δίμηνο του 2012 και 8 στους 10 έχουν αναγκαστεί να χρησιμοποιούν ιδιωτικές καταθέσεις, οικογενειακές οικονομίες και δανεικά για να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους. Επιπλέον, 7 στους 10 δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους για εμπορεύματα που αγόρασαν πέρσι και ταυτόχρονα δυσκολεύονται να κάνουν καινούριες παραγγελίες. Εξι στους δέκα εμπόρους έχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων, 5 στους 10 καθυστερούν να πληρώσουν ενοίκια, λογαριασμούς και πληρώνουν με έναντι καταβολής τους μισθούς, ενώ 3 στους 10 χρωστάνε μισθούς ακόμα και τριών μηνών.

***

Την ίδια στιγμή, η τελευταία εξαμηνιαία έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ που αφορά στην κατάσταση όπως εξελίχτηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2011 δείχνει ότι μέσα σ' αυτό το διάστημα επιδεινώθηκε παραπέρα η οικονομική κατάσταση για 9 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ βάθεμα των αδιεξόδων βλέπουν περισσότεροι από 8 στους 10, κύρια μικρούς, επαγγελματίες. Επιπλέον, 180.000 επιχειρήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ με έως 4 εργαζόμενους, βρίσκονται ήδη «στο κόκκινο» και ακόμα 200.000 είναι αρκετά πιθανό να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα βάλουν λουκέτο 61.200 επιχειρήσεις ΕΒΕ, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι θα οδηγηθούν στην ανεργία ακόμα 240.000 άνθρωποι, εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί.

***

Η πολιτική διαχείρισης της κρίσης με ρυθμίσεις στήριξης του κεφαλαίου προϋποθέτει το τσάκισμα λαϊκών κατακτήσεων που έχουν απομείνει, την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών, την περιθωριοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ΕΒΕ. Είναι μια πολιτική που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις. Οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, που καθημερινά βιώνουν την ίδια αγωνία για το μεροκάματό τους δίπλα στους εργαζόμενους, δεν μπορούν να έχουν αυταπάτες ότι η αντιμετώπιση της κρίσης που ευαγγελίζονται κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία περιλαμβάνει αξιοπρεπές εισόδημα γι' αυτούς και τις οικογένειές τους. Η επιτυχία της ασκούμενης πολιτικής περνάει μέσα από την εξόντωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών μαγαζιών και βιοτεχνιών, μέσα από πολιτικές και μέτρα που διευκολύνουν τη συγκέντρωση της παραγωγής και συγκεντροποίησης των κεφαλαίων. Αντίσταση και αντεπίθεση, συμμαχία με την εργατική τάξη, μαζί με το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα απέναντι στα μονοπώλια και τα κόμματα που τα υπηρετούν, είναι ο μόνος δρόμος για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.


Μ.Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κλείνουμε τα μαγαζιά και κατεβαίνουμε στον δρόμο ενάντια στη φοροεξόντωση»(2023-11-16 00:00:00.0)
Μέχρι 65% μικρότερος ο τζίρος φέτος(2010-09-03 00:00:00.0)
Ανακάλυψε το «φάρμακο» αναθέρμανσης του τζίρου(2005-02-24 00:00:00.0)
Πτώση τζίρου κατέγραψαν οι μικρέμποροι(2003-03-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ