Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΒΣΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
«Κλείνουμε τα μαγαζιά και κατεβαίνουμε στον δρόμο ενάντια στη φοροεξόντωση»

Ολοι στο συλλαλητήριο στις 22 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ., στην Ομόνοια

Με κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων απαντούν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, στη φοροεπιδρομή που εξαπολύει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που φέρνει, μαζί με την προπαγάνδα αντιστροφής της πραγματικότητας που το συνοδεύει.

Χαρακτηριστικό είναι το χτεσινό ραβασάκι του υπουργείου Οικονομικών προς τα ΜΜΕ, με το οποίο, με ψέματα και συκοφαντίες για τους μικρούς επαγγελματίες, επιχειρείται για μια ακόμα φορά να ενεργοποιηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός», ώστε να νομιμοποιηθεί η φοροαφαίμαξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο, αντιμετωπίζοντας συνολικά τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες ως «μπαταχτσήδες», καθιερώνει «τεκμαρτό εισόδημα» ανάλογο του κατώτατου μισθού που ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, κράτος και κυβέρνηση θεωρούν με βάση το νομοσχέδιο ότι κάθε επαγγελματίας, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι ζημιές και την έκτασή τους, κερδίζει τουλάχιστον 10.920 ευρώ, και με βάση αυτό θα φορολογείται με τους αντίστοιχους συντελεστές. Το «τεκμαρτό» αυτό εισόδημα θα προσαυξάνεται με διάφορα κριτήρια μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Ενα από αυτά τα κριτήρια είναι οι «τριετίες», με βάση τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί αυθαίρετα ότι κάθε τρία χρόνια το εισόδημα των επαγγελματιών πρέπει να αυξάνεται κατά 10%. Ετσι, το «τεκμαρτό εισόδημα» για επαγγελματία με δραστηριότητα πάνω από 9 και έως 12 έτη είναι 13.104 ευρώ, ενώ για πάνω από 12 χρόνια είναι 14.196 ευρώ! «Καπέλο» επίσης μπαίνει στο τεκμαρτό εισόδημα ένα 10% επί των αμοιβών προσωπικού στην επιχείρηση, και άλλα ποσά ανάλογα με το αν αυξάνεται ο τζίρος.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» γι' αυτό το πογκρόμ εξαιρώντας νέους επαγγελματίες για τα 3 πρώτα χρόνια, οι οποίοι από τον 4ο χρόνο θα εντάσσονται σταδιακά στο τεκμαρτό εισόδημα. Ως «παραχώρηση» μάλιστα της κυβέρνησης παρουσιάζεται το ότι τυχόν άλλα εισοδήματα που πιθανόν να έχει ένας αυτοαπασχολούμενος (π.χ. συντάξεις, μισθωτές υπηρεσίες κ.ά.) θα συνυπολογίζονται και δεν θα προστίθενται ως «έξτρα» στο «τεκμαρτό» εισόδημα, κάτι που βέβαια είναι αυτονόητο αφού οι άλλες πηγές εισοδήματος έτσι κι αλλιώς φορολογούνται αυτοτελώς.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, το κράτος εκσυγχρονίζει και το «χέρι» με το οποίο θα βουτάει το λαϊκό εισόδημα, ώστε η επιδρομή να γίνεται «ψηφιακά», μέσω των ηλεκτρονικών τιμολογίων κ.ά., ενώ φρένο μπαίνει συνολικά στις συναλλαγές με μετρητά (π.χ. για αγοραπωλησίες ακινήτων).

Βασική προπαγανδιστική γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι με το νομοσχέδιο φέρνει «φορολογική δικαιοσύνη», ενώ την ίδια στιγμή που ξεζουμίζει τους μικρούς επαγγελματίες, με δύο από τα άρθρα του θεσπίζονται νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο: Για μείωση της φορολογίας για πώληση μετοχών και για τη συγκέντρωση κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα παραμένει και το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, στο οποίο θα εφαρμόζεται μια έκπτωση, χωρίς να αντισταθμίζει τις νέες επιβαρύνσεις που θα δεχτεί η πλειοψηφία των μικρών ΕΒΕ.

Σε ξεσηκωμό καλούν η ΟΒΣΑ και σωματεία των ΕΒΕ

Σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στο νομοσχέδιο καλούν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), σωματεία και Επιτροπές Αγώνα μικρών επαγγελματιών και ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων, με επόμενο βήμα τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνεται στις 22 Νοέμβρη, κλείνοντας βιοτεχνίες, μαγαζιά και γραφεία τη μέρα εκείνη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 11.30 π.μ. με συγκέντρωση στην Ομόνοια. Θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη νέα κλοπή του εισοδήματός μας», διαμηνύει η ΟΒΣΑ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση χτυπά απευθείας τις μικρές επιχειρήσεις», ότι «στόχος αυτής της επίθεσης είναι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες αφού έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση μας θεωρεί μειονέκτημα και διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».

Στάση εργασίας και απεργία στα ταξί

Στάση εργασίας σήμερα, Πέμπτη 16 Νοέμβρη, και συμμετοχή με 24ωρη απεργία στην κινητοποίηση σωματείων και Επιτροπών Αγώνα μικρών επαγγελματιών και ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών επιστημόνων την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, ενάντια στο εξοντωτικό φορολογικό νομοσχέδιο, αποφάσισε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ).

Η στάση εργασίας σήμερα θα γίνει από τις 9 το πρωί έως τις 4 μ.μ. Θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας από τη λεωφόρο Αθηνών προς το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια προς το υπουργείο Μεταφορών, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας. Η προσυγκέντρωση ορίστηκε για τις 9.30 το πρωί, στη συμβολή των οδών Σπύρου Πάτση και Αθηνών.

Σύσκεψη τη Δευτέρα από τη Συντονιστική Επιτροπή επιστημόνων

Σύσκεψη μπροστά και στο συλλαλητήριο οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, με τα σωματεία και τους φορείς του χώρου, τη Δευτέρα 20/11 στις 7 μ.μ. (αίθουσα ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, 5ος όροφος, Αριστοτέλους 11 - 15).

Η Συντονιστική Επιτροπή επιδιώκει τον συντονισμό με αυτοαπασχολούμενους βιοτέχνες και εμπόρους που αγωνίζονται με τον ίδιο προσανατολισμό (π.χ. η ΟΒΣΑ), καλώντας ταυτόχρονα σε οργάνωση του αγώνα «από τα κάτω, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και συλλογικές διαδικασίες, για να έχει συνέχεια, κλιμάκωση και νικηφόρα προοπτική».

Στη μάχη οι ΕΒΕ στη Θεσσαλία

Στη μάχη για να μην περάσει η νέα φοροκαταιγίδα μπαίνουν σωματεία και φορείς των αυτοαπασχολούμενων στη Θεσσαλία.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας αποφάσισε να προτείνει τη συμμετοχή των Εμπορικών Συλλόγων στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις 22 Νοέμβρη. Η Ομοσπονδία, μαζί με την αντίθεσή της στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αναδεικνύει τα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τις τελευταίες πλημμύρες.

Απόφαση για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχει πάρει επίσης η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων ν. Λάρισας, καλώντας σε συγκέντρωση την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Λάρισας. Στη συγκέντρωση καλεί η Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ν. Λάρισας, η οποία έχει προκηρύξει απεργία με κλείσιμο των λογιστικών γραφείων γι' αυτήν τη μέρα.

Ακόμα, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας πήρε απόφαση για παράταση της στοχευμένης αποχής των μελών του από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη.

Στην Καρδίτσα, ο Εμπορικός Σύλλογος καλεί τα μέλη του και όλες τις επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από το φορολογικό νομοσχέδιο σε σύσκεψη στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καρδίτσας αύριο, στις 6.30 μ.μ., για να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις.

Στον Βόλο, η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί την πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου να πάρει απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων και συγκέντρωση την Τετάρτη 22/11.

Σύσκεψη στην Κέρκυρα

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Λογιστών Κέρκυρας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας καλούν σε σύσκεψη σωματεία ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημονικούς φορείς της Κέρκυρας αύριο, Παρασκευή, στη 1.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου στα Δικαστήρια, ενάντια στο νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ