Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κοινή και συντονισμένη δράση για αυξήσεις στους μισθούς και μόνιμες προσλήψεις

Σε σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών κατέληξε η σύσκεψη της Δευτέρας 13/11

Προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια και αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, διεκδικούν με συντονισμένες πρωτοβουλίες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στο Δημόσιο.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοέμβρη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) και συμμετοχή Σωματείων και Ομοσπονδιών Εργαζομένων στους δήμους και την Περιφέρεια, την Εκπαίδευση, την Υγεία, συζητήθηκαν οι άξονες της δράσης του επόμενου διαστήματος. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σχεδιάζουν Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, παρεμβάσεις.

Πλούσιο το πρόγραμμα δράσης των επόμενων ημερών

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ., θα διεκδικήσουν να δοθεί Δώρο Χριστουγέννων ως ελάχιστο μέτρο για την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων στο Δημόσιο. Με συλλαλητήριο μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα απαιτήσουν να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος και να καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Δίπλα στις κοινές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν, στηρίζουν τις κλαδικές κινητοποιήσεις και απεργίες που έχουν προκηρυχθεί, όπως η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ για την Υγεία στις 29 και 30 Νοέμβρη. Ακόμα, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μικρών επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει για τις 22 Νοέμβρη, ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει τη φοροεξόντωσή τους.


Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στη σύσκεψη Σωματείων, Ομοσπονδιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και Εργατικών Κέντρων η οποία θα γίνει τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη.

Μισθοί μειωμένοι κατά 25% και ραγδαία επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων

Στην εισηγητική ομιλία η Νίκη Χρονοπούλου, πρόεδρος της ΟΔΠΤΕ, αποκάλυψε την κοροϊδία των δήθεν «αυξήσεων» που διαφημίζει η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους, με βάση τον νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι, και οι οποίες στην ουσία αποτελούν τη «νομιμοποίηση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων». Πιο συγκεκριμένα, ανέδειξε ότι η μείωση του ονομαστικού μέσου μεικτού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων «την περίοδο 2008 - 2020 έφτασε το 25,6%». Ο μέσος όρος λοιπόν της πολυδιαφημισμένης αύξησης είναι 5,53%, που «καμία σχέση δεν έχει με το 10% που προβάλλει η κυβέρνηση», ποσοστό που ακόμα κι αν δινόταν δεν θα έφτανε να καλύψει «τις απώλειες του ονομαστικού μισθού, λόγω του πληθωρισμού που σαρώνει το εισόδημά μας».

Στο φόντο αυτό, κάλεσε σε αγώνα για αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική αξιολόγηση και στοχοθεσία, ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Οσον αφορά την ελαστικοποίηση της εργασίας, τόνισε πως πλέον «ξεπερνά κάθε προηγούμενο»,με 200.000 εργαζόμενους να δουλεύουν στο Δημόσιο με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Στην Υγεία«οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 25.000 σύμφωνα με τους απαρχαιωμένους οργανισμούς», ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων είναι πάνω από 16.000 (επικουρικοί, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μέσω ΕΟΔΥ και προγραμμάτων της ΔΥΠΑ, με «μπλοκάκι»). Στα πανεπιστήμια«οι συμβασιούχοι κοντεύουν να περάσουν σε αριθμό το μόνιμο και ΙΔΑΧ προσωπικό, που έχει μειωθεί κατά περίπου 40% τα τελευταία 15 χρόνια». Το προηγούμενο διάστημα απολύθηκαν εργαζόμενοι στην καθαριότητα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους λήγουν χιλιάδες συμβάσεις. Και στους δήμους η υποστελέχωση έχει «χτυπήσει κόκκινο», ενώ η λειτουργία υπηρεσιών όπως οι παιδικοί σταθμοί και τα Κέντρα Κοινότητας εξαρτάται ολοκληρωτικά σχεδόν από τους συμβασιούχους.

Στη δράση σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς

Το τοπίο της υποστελέχωσης και της εργασιακής ανασφάλειας συνόψισαν οι συνδικαλιστές που πήραν τον λόγο. Στηλίτευσαν τις επιπτώσεις που έχει η κατάσταση αυτή στις υπηρεσίες που παρέχουν, ενώ δήλωσαν το μαχητικό «παρών» των συνδικαλιστικών οργανώσεων στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος.

«Στον δικό μας χώρο το 100% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι», είπε ο Χρήστος Μπόικος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Κοινότητας. Υποστελέχωση και εργασιακή «ευελιξία» υπονομεύουν τις κοινωνικές υπηρεσίες, εξήγησε, με αρνητικό αντίκτυπο στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που έχουν την ανάγκη τους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθύμισε τις δύο απεργίες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Κοινότητας, με αποτέλεσμα να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού στο νέο ΕΣΠΑ, αναχαιτίζοντας έστω και προσωρινά τον κίνδυνο να πεταχτούν στην ανεργία.

Στη βδομάδα δράσης που υλοποιούν, με κορύφωση 24ωρη απεργία στις 17 Νοέμβρη και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των μηχανικών στο Δημόσιο (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ). Επεσήμανε ότι τα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις μηχανικών σε μόνιμες θέσεις αλλά και ενάντια στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες είναι αλληλένδετα.

Το ψηφιδωτό των συμβάσεων στον χώρο του Πολιτισμού, τις ελάχιστες προσλήψεις, που υπολείπονται ακόμα και των αποχωρήσεων, και την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτών, ανέδειξε η Νίκη Δημητρίου από το Σωματείο Εκτάκτων Υπουργείου Πολιτισμού. Συνοψίζοντας τη δράση του Σωματείου, αναφέρθηκε στις 24ωρες απεργίες του κλάδου και στον αγώνα που δίνουν ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων.

Στην υποστελέχωση και απαξίωση των υπηρεσιών των δήμων αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Βαλσαμής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Γαλατσίου και μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Εκτός από τις άλλες συνέπειες, η κατάσταση αυτή ευθύνεται και για τα εργατικά «ατυχήματα» που έχουν κοστίσει τη ζωή δεκάδων εργαζομένων τα τελευταία χρόνια.

Τα ποσά που διατίθενται σε εργολαβίες, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι αμείβονται με άθλιους μισθούς, σχολίασε ο Κώστας Ρεϊτζόπουλος από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθήνας.

Να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την επιτυχία των κινητοποιήσεων

Την ανάγκη κοινής πάλης μόνιμων και συμβασιούχων τόνισε ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ). Υπενθύμισε την πάλη ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες, ενώ μίλησε για τις επικείμενες απολύσεις στις διευθύνσεις αλλοδαπών και μετανάστευσης.

Την αποψίλωση του ΙΓΜΕ, που έχει απομείνει με 135 μόνιμους εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων μάλιστα βρίσκονται στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης, κατήγγειλε ο Δημήτρης Μπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων.

Τη γενικευμένη ανασφάλεια των εργαζομένων που εξαρτώνται από τα ερευνητικά προγράμματα, και είναι καταδικασμένοι να βρίσκονται διαρκώς σε αναζήτηση νέας σύμβασης, περιέγραψε ο Δημήτρης Παρώνης από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα.

Νοσοκομεία που μένουν χωρίς αξονικούς τομογράφους, χειρουργεία που δεν γίνονται, λόγω έλλειψης καρδιολόγου, κενά που μπαλώνονται με μετακινήσεις προσωπικού από τη μια δομή Υγείας στην άλλη: Τη ζοφερή κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας κατήγγειλε η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου από το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», καλώντας τα σωματεία κάθε χώρου και κλάδου να εντάξουν στη δράση τους αιτήματα και διεκδικήσεις για την Υγεία.

Στους αγώνες για τη μεταφορά των μαθητών, ενάντια στο κλείσιμο δομών Υγείας, ενάντια σε απολύσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών ΑμεΑ, αναφέρθηκε η Σοφία Λιβέρη από τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Για το πρόγραμμα δράσης που υλοποιείται, με Γενικές Συνελεύσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις, μίλησε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιρετών Περιφερειών (ΟΣΥΑΠΕ) και του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής.«Να δώσουμε όλοι τον καλύτερο μας εαυτό, ώστε οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζουμε να είναι πολύ μαζικές», προέτρεψε.

Οι εκπαιδευτικοί αντικρούουν τις συκοφαντίες του υπουργείου

Παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους μιας σειράς σωματείων εκπαιδευτικών, με επίκεντρο τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος κατηγόρησε για «αντισημιτισμό» τους εκπαιδευτικούς και τα σωματεία τους, επειδή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη!

Την επίθεση αυτή κατήγγειλε ο Ανδρέας Καργόπουλος, αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ. Τη σκυτάλη που πήραν από τον υπουργό Παιδείας διευθυντές στα σχολεία κατήγγειλε η Θεοδώρα Δριμάλα από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου. Π.χ. διευθύντρια «έκοψε» τη γιορτή του Πολυτεχνείου, γιατί οι εκπαιδευτικοί που είχαν αναλάβει την προετοιμασία της ενέταξαν ένα τραγούδι για την Παλαιστίνη. Στάθηκε ακόμα στο κτιριακό ζήτημα, καθώς τα γερασμένα και ασυντήρητα σχολικά κτίρια δημιουργούν κινδύνους για μαθητές και δασκάλους, ενώ έθιξε και τα οξυμένα προβλήματα διαβίωσης των αναπληρωτών. Τέλος, την επίθεση του υπουργείου Παιδείας στους εκπαιδευτικούς για την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό κατήγγειλε και ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ