Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ
«Κανένα μαχαίρι δεν έφτασε στο κόκαλο»

«Θέμα τύχης που δεν έχουμε θρηνήσει κι άλλους νεκρούς στις συγκοινωνίες», τονίζει η ΤΟ Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ

16/11/2021: Ειδικό μηχάνημα μετά από ξέφρενη πορεία προσκρούει σε βαγόνι του ΗΣΑΠ. Λίγο νωρίτερα είχε σκοτωθεί ένας εργάτης

Eurokinissi

16/11/2021: Ειδικό μηχάνημα μετά από ξέφρενη πορεία προσκρούει σε βαγόνι του ΗΣΑΠ. Λίγο νωρίτερα είχε σκοτωθεί ένας εργάτης
Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Πέμπτη 16 Νοέμβρη, από το δυστύχημα με έναν νεκρό εργάτη στις ράγες του ΗΣΑΠ (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στην Αθήνα.

Το κρατικό - εργοδοτικό αυτό έγκλημα συνέβη τα ξημερώματα της Τρίτης 16 Νοέμβρη, όταν σιδηροδρομικό όχημα συντήρησης των γραμμών με 4 επιβαίνοντες εργαζόμενους και με πορεία από Κηφισιά προς Πειραιά «έχασε» τα φρένα. Το όχημα ξεκινά ξέφρενη κάθοδο χωρίς κανέναν έλεγχο από τους χειριστές του, οι οποίοι για να σωθούν αναγκάζονται να πηδήξουν ανάμεσα στους σταθμούς «Ειρήνη» και «Ηράκλειο». Αποτέλεσμα ήταν ο τραγικός θάνατος του 41χρονου τότε Πέτρου Γιάμαλη και ο τραυματισμός άλλων δύο εργαζομένων. Το μηχάνημα μάλιστα συνέχισε την ανεξέλεγκτη πορεία του μέχρι και λίγο μετά τον σταθμό «Αγιος Νικόλαος», όπου η ΣΤΑΣΥ επέλεξε να βάλει έναν άδειο συρμό ως εμπόδιο για να το σταματήσει, όπως και έγινε.

Το «πάμε και όπου βγει» συνεχίζεται

«Στα δύο αυτά χρόνια, με ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου και της διοίκησης της εταιρείας, καμία έρευνα δεν ολοκληρώθηκε και προφανώς κανένα "μαχαίρι δεν έφτασε στο κόκαλο", όπως δήλωναν υποκριτικά υπουργοί και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, τις μέρες μετά τον θάνατο του εργαζόμενου. Αντίθετα, νέα εγκλήματα προστέθηκαν, με πιο χαρακτηριστικό αυτό των Τεμπών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το δυστύχημα στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, με θύμα τον εργαζόμενο της ΣΤΑΣΥ Πέτρο Γιάμαλη, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης της γραμμής 1 από εργολαβική εταιρεία.

Υπογραμμίζει ότι η λογική που βλέπει ως κόστος τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, που υπολογίζει ως κόστος την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών, που εντατικοποιεί τη δουλειά, με συρμούς παλιούς, με μειωμένο προσωπικό, έχει πληρωθεί πολύ ακριβά και «σε συνδυασμό όλων των παραπάνω προστίθεται και η παράδοση κρίσιμων τομέων των αστικών συγκοινωνιών σε εργολάβους. Ολα αυτά δημιουργούν ένα "θανατηφόρο" μείγμα που στοιχίζει και σε ανθρώπινες ζωές. Είναι αυτή η πολιτική που ευθύνεται για τα εγκλήματα που γίνονται όλο και πιο συχνά. Είναι η πολιτική αυτή που ακολούθησαν πιστά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από όποια θέση και αν βρέθηκαν και έβαζε πάνω από όλα το κέρδος. Είναι η πολιτική και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης που όλοι όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα ακολουθούν κατά γράμμα».

Πρόκειται για κατά συρροή εγκλήματα, συνεχίζει η Τομεακή Οργάνωση, «μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει καθημερινά ο εργαζόμενος στη λογική του "πάμε και όπου βγει". Είναι θέμα τύχης ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε θρηνήσει και άλλους νεκρούς από λεωφορεία που αρπάζουν φωτιά, από γερασμένους συρμούς με ελλιπή συντήρηση, από συστήματα ασφαλείας που είτε δεν λειτουργούν είτε υπολειτουργούν», ενώ «επιβεβαιώνεται περίτρανα και καθημερινά ότι οι εργαζόμενοι αλλά και συνολικά ο λαός δεν θα πρέπει να επιτρέψουν να υποβαθμιστεί ακόμα παραπάνω η κάλυψη της ανάγκης όλων για ποιοτική και ασφαλή συγκοινωνία επειδή αυτό λογαριάζεται ως κόστος».

Καταλήγοντας καλεί τους εργαζόμενους, οργανωμένα, μέσα από τα συνδικάτα τους, να απαιτήσουν:

  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ασφαλή εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου και τη συντήρηση γραμμών και συρμών.
  • Ανανέωση του στόλου των συρμών, με σύγχρονους ασφαλείς συρμούς. Ειδικά στη γραμμή 1 του ηλεκτρικού υπάρχουν γερασμένοι συρμοί που έχουν κάνει εκατομμύρια χιλιόμετρα.
  • Καμία εμπλοκή εργολάβων και επιχειρηματικών συμφερόντων σε κρίσιμους τομείς των αστικών συγκοινωνιών.
  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φθηνές συγκοινωνίες, μακριά από τις «ματωμένες» ράγες του κέρδους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ