Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Παμπειραϊκό συλλαλητήριο στις 29 Νοέμβρη

Πάνω από 30 σωματεία και φορείς του Πειραιά συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη στο Νοσοκομείο «Μεταξά»

Εμπλουτίζεται καθημερινά η αγωνιστική δράση των υγειονομικών, ενόψει της 48ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών για τις 29 και 30 Νοέμβρη. Σωματεία από δημόσια νοσοκομεία συναντιούνται σε συσκέψεις, κατά τόπους κινητοποιήσεις και άλλες παρεμβάσεις με συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς ξεδιπλώνοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις τους για την ενίσχυση των νοσοκομείων, για να μπουν εμπόδια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ» της ακόμα μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης.

Εχοντας ως διεκδίκηση αιχμής τις προσλήψεις τουλάχιστον 40.000 μόνιμων υγειονομικών, τη μονιμοποίηση περίπου 30.000 συμβασιούχων/επικουρικών, την πάλη για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι δίνουν τη μάχη σε μια σειρά από νοσοκομεία και περιοχές που η κατάσταση είναι στο «κόκκινο».

Στους δρόμους όλος ο Πειραιάς στις 29 Νοέμβρη

Στο πλαίσιο αυτό, μαζική ήταν η σύσκεψη «για την οργάνωση της πάλης μας απέναντι σε αυτό το τσουνάμι που απειλεί να σαρώσει τη ζωή και την υγεία όλων μας», που πραγματοποιήθηκε χτες στο Νοσοκομείο «Μεταξά» με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου και τη συμμετοχή άνω των 30 σωματείων και φορέων του Πειραιά.

Η απόφαση που πήραν είναι να μετατρέψουν την πρώτη μέρα της απεργίας που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ στις 29 - 30 Νοέμβρη, σε παμπειραϊκό συλλαλητήριο για την Υγεία.

Την κατάσταση στο Νοσοκομείο «Μεταξά» παρουσίασε εκ μέρους του Σωματείου η Ε. Κακαβιάρη, σημειώνοντας ότι εδώ και πολύ καιρό είναι έκρυθμη λόγω της υποστελέχωσης όλων των τμημάτων. Αναφέρθηκε στο φαρμακείο, που έχει μείνει με έναν μόνιμο υπάλληλο και έναν επικουρικό για να καλύψει καθημερινά από 80 έως 120 χημειοθεραπείες, ενώ θύμισε την περίοδο που η λειτουργία του αναστάλθηκε λόγω ασθένειας του μοναδικού φαρμακοποιού, οδηγώντας σε αναβολή χημειοθεραπειών. Επίσης, μίλησε για τις συνέπειες των δεκάδων κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων.

Για το κύμα παραιτήσεων και αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων, που οδηγεί σε κατάρρευση το νοσοκομείο, μίλησε ο ογκολόγος Ν. Μπουντούρογλου, τονίζοντας ότι η παύση της λειτουργίας της Μονάδας Μαστού ήταν η πρώτη συνέπεια, ενώ «έπεται και συνέχεια με το Παθολογοανατομικό και το Ακτινολογικό Τμήμα».

«Το έγκλημα απέναντι στην Υγεία του λαού έχει ονοματεπώνυμο: Εμπορευματοποίηση της Υγείας! Εγκλημα με την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και με την υπογραφή και των προηγούμενων κυβερνώντων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ολοι αυτοί σε σκυταλοδρομία προώθησαν την υποστελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας, στήριξαν τα κέρδη της ιδιωτικής Υγείας ενώ την ίδια ώρα θεωρούν "κόστος" την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη στελέχωση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», υπογράμμισε.

Παίρνοντας τον λόγο οι φορείς επικεντρώθηκαν μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι το ογκολογικό νοσοκομείο του Πειραιά καταρρέει, την ίδια στιγμή που κάτοικοι κι εργαζόμενοι της περιοχής είναι όλο και περισσότερο εκτεθειμένοι σε επιβαρυντικές συνθήκες από την επικίνδυνη επιχειρηματική δράση, όπως π.χ. με τα καζάνια του θανάτου, την περιβαλλοντική επιβάρυνση και άλλους καρκινογόνους παράγοντες.

Αλλεπάλληλες οι κινητοποιήσεις στο ΓΝ Νίκαιας

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται τις τελευταίες βδομάδες οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου παρά τις από καιρό διαμαρτυρίες και επισημάνσεις γιατρών και σωματείου δεν έχει δοθεί καμία λύση για την ιατρική στελέχωση του Τμήματος Αξονικής - Μαγνητικής Τομογραφίας, με τη διοίκηση να επιμένει στη «λύση» της ιδιωτικοποίησης, επιχειρώντας να αναθέσει την υπηρεσία σε ιδιωτική εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι τις καθημερινές ο μαγνητικός κάνει 10 εξετάσεις ανά μέρα, ο αξονικός εκτελεί τουλάχιστον 30 - 40 εξετάσεις, σε κάθε εφημερία περίπου 200 - 300 αξονικές τομογραφίες και μόνο τον προηγούμενο μήνα ξεπέρασε τις 2.200. Λόγω της έλλειψης προσωπικού εδώ και ενάμιση χρόνο δεν πραγματοποιούνται πρωινά ραντεβού για εξωτερικούς ασθενείς (μεταξύ αυτών και οι ανασφάλιστοι) ούτε και απογευματινά. Μάλιστα, από την παραίτηση της διευθύντριας και μετά, έχει περιοριστεί και το εύρος των εξετάσεων, καθώς δεν πραγματοποιούνται πλέον μαγνητική κοιλιάς, φασματογραφία εγκεφάλου κ.ά.

Προχτές το απόγευμα, οι γιατροί του νοσοκομείου προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση καταγγέλλοντας και πάλι ότι η λειτουργία του νοσοκομείου κρίνεται επισφαλής για τους ασθενείς, αποφασίζοντας να προχωρήσουν και σε σχετική αναφορά στην Εισαγγελία Πειραιά.

Επίσης, την Τρίτη 21 Νοέμβρη θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο, την Τετάρτη 22 Νοέμβρη θα πραγματοποήσουν κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, ενώ από την Παρασκευή 24 Νοέμβρη, για την ασφάλεια των ασθενών, προχωρούν σε «αναστολή νέων εισαγωγών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ